Avalex doneert Cheque aan het KWF

Avalex, de afvalverwerker in Pijnacker-Nootdorp heefteen cheque van €890,- gedoneerd aan het KWF. Het snoeiafval uit Pijnacker-Nootdorp van de Taxus Baccata is apart ingezameld op de afvalbrengstations. Hierin zit baccatine, een stof die nodig is voor het maken van chemokuren. Vergroot de Hoop heeft dit verkocht aan de farmaceutische industrie. Met deze opbrengst kon Avalex het KWF sponsoren. Op het kantoor van Vergroot de Hoop waren Peter Zonderop (Avalex) en Fanny van Doorn (KWF) uitgenodigd door Monique Zeeuw om de cheque te overhandigen. Peter Zonderop: “Het was een fantastische actie om aan mee te mogen doen. Het mooie van de actie was, dat we door het inzamelen van de Taxus én medicijnen konden laten maken én door het verkopen van de Taxus het KWF konden sponsoren.
De actie kreeg gedurende het seizoen steeds meer aandacht in de media. Dit was ook te merken op onze afvalbrengstations, steeds meer Taxus werd gebracht. Soms zelfs hele struiken, helaas konden we alleen de jonge twijgen gebruiken. Dit hebben we zelf gesorteerd, zodat Vergroot de Hoop alleen bruikbare twijgen kreeg. Het was een succesvolle actie, maar dit hebben we alleen kunnen bereiken dankzij onze inwoners. Daarom wil ik hen ontzettend bedanken voor alle donaties”. Op de vraag of Avalex volgend jaar weer mee doet met de actie antwoordt Peter Zonderop: “Zeker weten! Maar dan willen we wel het dubbele ophalen!”.

KWF
Avalex mocht zelf een goed doel uitkiezen waar de opbrengst van de Taxus aan gedoneerd werd. Zij hebben voor het KWF gekozen, omdat dit in de lijn van de actie lag van Vergroot de Hoop. Beide instanties proberen zoveel mogelijk mensen van hun kanker te genezen. De actie was tweeledig, zowel door grondstoffen voor medicijnen als door een financiële bijdrage.

Over de Taxus
In de jonge twijgen van uw Taxus Baccata-haag zit baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen voor chemotherapie. Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van uw taxushaag ook zo waardevol. Avalex draagt graag bij aan deze actie, zodat wij zoveel mogelijk snoeiafval kunnen inzamelen en een bijdrage leveren om kanker te bestrijden.

Medicijn of vergif?
Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van Taxus. Mensen die hun taxushaag snoeien, moeten dit voorzichtig aanpakken, zeker met kinderen en dieren in de buurt. U kunt het snoeisel het beste opvangen op een doek, zodat het zuiver blijft. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Daarnaast keert Vergroot de Hoop per kubieke meter een bedrag uit aan een organisatie die werkt rond kankerpreventie.