Omgaan met drukke kinderen

Hoe kun je een druk kind het beste begeleiden en hoe kun je voorkomen dat het drukke gedrag verergert? Dat is de centrale vraag in de workshop ‘Druk gedrag bij kinderen’, die dinsdag 24 november wordt gehouden in de bibliotheek in Pijnacker. Orthopedagoog Rinske Wolters geeft de workshop namens Doel Preventie, een instelling die trainingen geeft op het gebied van GGZ. In de workshop krijgen ouders tips en advies.
Rinske zegt dat bij drukke kinderen vaak aan ADHD wordt gedacht, maar of die diagnose is gesteld of niet is volgens haar niet zo belangrijk. “Veel kinderen vertonen soms druk gedrag. Er kan sprake zijn van ADHD, maar het kan ook andere oorzaken hebben, zoals de omgeving of de opvoeding. Ik vind het vooral belangrijk hoe je met drukke kinderen kunt omgaan. Dan gaat het vooral om zaken als consequent zijn, duidelijk aangeven wat je van het kind wil en vooral ook: het kind positief benaderen. Het hoort al zo vaak dat druk gedrag vervelend is en dat mensen daar last van hebben. Positieve verwachtingen zijn veel effectiever.”

Alle ouders die meer willen weten over drukke kinderen en die advies willen over hoe ze met hun kind kunnen omgaan, zijn welkom.

De workshop is op 24 november om 19.30 uur in de bibliotheek aan de Julianalaan 47 in Pijnacker. Inloop vanaf 19.15 uur.