Fiets moet favoriet worden bij boodschappen doen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil dat de fiets het favoriete vervoermiddel wordt om boodschappen te doen in de winkelcentra. Om dat te bevorderen moeten dicht bij de winkels voldoende stallingsplekken zijn, inclusief plekken voor bak- en kratfietsen. Ook moet er gelegenheid komen om elektrische fietsen snel op te laden. Dat is een van de voornemens in de Ontwerpvisie op Duurzame Mobiliteit, die donderdagavond wordt behandeld in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp.
Het college van B & W signaleert dat de auto op dit moment nog favoriet is bij het boodschappen doen, maar de auto is als transportmiddel steeds minder noodzakelijk, omdat aankopen meer en meer thuisbezorgd kunnen worden. De rol van winkelcentra verandert steeds meer naar een kijk- en ontmoetingsplek, aldus B & W in de nota. Daar moet ook de gemeente op inspelen.

Ook op andere manieren wil Pijnacker-Nootdorp het gebruik van de fiets verder stimuleren. In de nota wordt aandacht besteed aan het feit dat fietsers en parkerende auto’s elkaar in de buurt van scholen vaak in de weg zitten. Rond scholen is er sprake van een vicieuze cirkel, meent het college. Ouders vinden fietsen onveilig en brengen de kinderen daarom met de auto naar school, waardoor de onveiligheid juist toeneemt.