Veel verschillende planten, dan veel bijen

Veel verschillende soorten planten in de tuin zorgen ervoor dat de leefomstandigheden voor bijen verbeteren. Ook is het belangrijk dat er water beschikbaar is, in elk geval voor honingbijen. Daarnaast helpen zogenaamde bijenlinten, waarbij particuliere tuinen en openbaar groen met elkaar verbonden zijn, mee aan een goede bijenstand. Dat zijn enkele van de conclusies uit een onderzoek, dat in de afgelopen maanden is uitgevoerd door Steven Campbell, student van hogeschool InHolland. Hij onderzocht de situatie van de bijen in 45 tuinen in de regio, en probeerde een relatie te leggen met beplanting, ouderdom van de tuinen en nog enkele andere factoren.
De ouderdom van de tuinen heeft geen invloed op de bijenstand, blijkt uit het onderzoek. Wel deed Campbell een oproep om vooral biologische bollen te planten, want die zorgen voor veel stuifmeel, waar bijen vooral in het voorjaar veel behoefte aan hebben.

Het onderzoek werd zondag gepresenteerd op een bijeenkomst van de regionale afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging.