Kwekerij levert aardwarmte aan woonwijk

Potplantkwekerij Ammerlaan uit Pijnacker gaat vanaf 1 januari aardwarmte leveren aan 470 appartementen in Pijnacker-Noord. Dat meldt Greenhouse Technology. Het project is een primeur voor Nederland. De aanleg van de bijna drie kilometer lange leiding naar het appartementencomplex is inmiddels klaar. Momenteel wordt het systeem getest. De appartementen in 16 flatgebouwen nemen warmte af van 65 graden. Da is een lagere temperatuur dan die door een HR-ketel wordt geleverd. Woningcorporatie Rondom Wonen vernacht de radiatoren daarom door laagtemperatuur radiatoren, die een vermogen van warmteafgifte hebben.
De overstap van aardgas naar aardwarmte zorgt voor een besparing van 622 ton CO2 per jaar. Dat is een besparing van 95%. Ook de uitstoot van stikstofoxide (NOx) wordt flink verlaagd: met meer dan de helft.

De kwekerij levert al sinds 2010 aardwarmte aan het sport en zwemcomplex de Viergang en het Stanistascollege. Er zijn ook nog enkele andere tuinders aangesloten op het aardwarmtenetwerk.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft grote ambities op het gebied van het milieu. De gemeente wil in 2050 geheel energieneutraal zijn. Alle energie die in de gemeente wordt gebruikt moet dan fossielvrij zijn en lokaal opgewekt. Het gebruik van restwarmte is ook een van de mogelijkheden.