Kerstballenactie van Pera & Pasha wordt traditie

De actie ‘Knallen met Kerstballen’ van de handwerkboutique Pera & Pasha in Pijnacker is dit jaar een nog groter succes geworden dan in 2014. Mensen uit heel Nederland en nu zelfs uit België stuurden samen meer dan dan 4200 gehaakte en gebreide kerstballen en kerststerren in. Die worden verdeeld onder verzorgings- en verpleeghuizen. De handwerkboutique begon vorig jaar met de landelijke kerstballenactie. Al in oktober werd aan de deelnemers van het breicafé gevraagd om te beginnen met het haken of breien van kerstballen. Diverse patronen werden hiervoor aangereikt en eigen ontwerpen met elkaar gedeeld. Niet alleen in Pijnacker, maar ook via internet door heel Nederland.
Er werd ook een speciale Facebookpagina geopend, onder de naam ‘Knallen met Kerstballen’. Het streven van Cey en Oscar, eigenaars van Pera & Pasha, was om er 2000 bij elkaar te krijgen voor de Kerst. Het werden er zelfs bijna twee keer zoveel, bestemd voor mensen in verzorgings- en verpleegtehuizen. Een deel ging op de post en een deel werd persoonlijk rondgebracht bij verschillende verzorgingstehuizen door heel Nederland. 

De kerstballenactie ging dit jaar door. Vanaf eind november gebeurde dit in het breicafé bij Pera & Pasha op donderdagochtend, en ook weer landelijk. Veel mensen stuurden kerstballen en andere gehaakte of gebreide kerstversierselen via de post naar de winkel. Voor deze Kerst waren er ongeveer 4200 gehaakte en gebreide kerstballen en kerststerren te verdelen.

Oscar heeft er ook weer een aantal zelf bezorgd. Hij ging dinsdagmiddag op bezoek bij verzorgingstehuis De Weidevogelhof in Pijnacker om de bewoners blij te maken met een kerstcadeautje, met liefde gemaakt door mensen met een Kerstgedachte en uitgedeeld door Pera & Pasha.

Oscar: ” Vorig jaar was de eerste reactie van een mevrouw dat ze niet zo’n grote kerstbal wilde. Een zeer eerlijke vrouw die een prachtige kleine bal heeft uitgekozen. Ze vertelde daarna over de eenzaamheid die zij heel het jaar voelt, maar vooral tijdens Kerst. Ze kijkt uit op het metrostation. Met deze dagen is het extra rustig en ziet ze bijna niemand.”

Dat is waarom dit kleine gebaar zo belangrijk is. Pera & Pasha wil er in 2016 zeker mee door gaan. Verzorgings- en verpleegtehuizen kunnen zich nu alvast aanmelden om volgend jaar een pakket met gehandwerkte kerstversierselen te ontvangen, door een e-mail te sturen aan info@perapasha.nl.

Ankie Schrijvers