Veel belangstelling: tekencursus is vol

Tekenen is ‘in’. De twee avondcursussen die beeldend kunstenaar Cobi de Jong uit Nootdorp vanaf januari geeft, zijn tot haar eigen verbazing al helemaal vol. Maar niemand hoeft teleurgesteld te zijn, want vanaf eind maart geeft ze de cursussen opnieuw. Cobi geeft al een jaar of vijf tekenles in haar atelier aan het Hof van Teijlingen in Nootdorp. Lang niet altijd was de belangstelling zo groot als nu. “Ik heb geen idee waar dat plotseling vandaan komt. Tekenen is ineens populair, en dat vind ik natuurlijk heel leuk”, zegt ze.
Voor Cobi is tekenen een heel mooie, directe kunstvorm. “Het heeft in eerste instantie geen kleur, en je bent veel meer op het materiaal aangewezen dan bij schilderen”, vertelt ze. “Daardoor ga je ook beter kijken naar wat je tekent. Veel mensen die ik op les krijg schilderen al wel, en die merken tijdens de cursus dat ze weinig beeldend vermogen hebben.”

Dat beeldend vermogen, dat is voor Cobi de basis. Het heeft vooral te maken met de kunst van het kijken. “Veel mensen denken dat ze kijken naar hun onderwerp, maar dat betekent niet dat ze het echt goed zien. Als mensen een kopje tekenen, dan is de gemiddelde mens meer geneigd om een kopje te dénken, in plaats van dat ze het werkelijk zien. Daar besteden we in de cursussen dus veel aandacht aan.”

Tekenen is niet moeilijk, vindt de beeldend kunstenaar. “Tekenen is een vaardigheid, en die kan iedereen leren. Als je het vaak genoeg doet, dan gaat het steeds beter. Het is net als met autorijden: je moet het vaak doen, dan krijg je het onder de knie.” In de cursussen in haar atelier tekenen de deelnemers stillevens, de gevorderden vaak aan de hand van foto’s. In de zomercursussen die Cobi ook geeft, gaat ze met de deelnemers naar buiten. Dat is veel ingewikkelder, vertelt ze. “Dan gaan we landschappen tekenen. Maar die staan niet stil. Er is buiten altijd veel beweging en het verandert ook steeds. Als je een mooie wolk wil tekenen, dan is die als je halverwege bent misschien ineens verdwenen of de vorm is veranderd. En een koe die je wilt tekenen blijft ook niet staan. Dat maakt het dus veel lastiger.”

Zoals gezegd zijn de cursussen in januari helemaal volgeboekt. De volgende serie begint op 22 en 23 maart, tien dinsdag- of woensdagavonden van acht tot tien uur. Deelname aan de cursus kost € 130 exclusief materiaal.

Meer informatie is te vinden op Cobi’s website.