’t Speeltoneel speelt ‘Rinoceros’

Toneelgroep ’t Speeltoneel brengt deze maand een absurdistisch stuk van Eugene Ionesco op de planken: ’Rinoceros’. Op 15, 16 en 17 januari speelt ’t Speeltoneel dit stuk in het Parochiehuis in Pijnacker. De Frans-Roemeense toneelschrijver Eugène Ionesco wordt gezien als een van de leidende figuren van absurdistisch theater, dat na de Tweede Wereldoorlog opkwam. Deze stijl kenmerkt zich door het uitvergroten van normaal gedrag, waardoor duidelijk wordt hoe vreemd het eigenlijk is. Het oogt komisch, maar er schuilt een filosofie achter.
In Rinoceros wordt de rust in een klein Frans dorpje verstoord door de komst van een neushoorn. Maar is het wel een echte rinoceros? En hoeveel hoorns heeft het beest? Langzaam maar zeker blijken steeds meer dorpsbewoners in een rinoceros te veranderen. Uiteindelijk vormen ze zelfs de meerderheid van de inwoners van het stadje. Maar er zijn ook mensen die géén neushoorn worden, en die zelfs niet bij die groep willen horen…

Ionesco schreef het stuk in 1959. Met zijn rinocerossen creëert hij een metafoor die ook nu nog zeer actueel is.

Groep 2 van ’t Speeltoneel speelt het stuk onder leiding van de regisseurs Jeroen Lafeber en Marloes van Oenen. De voorstellingen op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari beginnen om 20 uur, de matineevoorstelling van zondag 17 januari begint om 15 uur.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 11 per persoon. Er zijn kortingen voor kinderen, CJP’ers, 65-plussers en leden/vrienden van ’t Speeltoneel. De kaarten zijn te koop op de website.

Hier vind je de prachtige trailer die de toneelgroep voor de voorstelling heeft gemaakt.