Bewoners Emerald tegen bebouwing Zuideindseweg

Tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp hebben enkele bewoners van de wijk Emerald donderdagavond hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen de bebouwing van een perceel aan de Zuideindseweg. Ze zijn bang dat hun uitzicht verdwijnt en dat de ecologische zone die daar nu te vinden is, wordt aangetast. De woningen waar het om gaat zijn zogenaamde compensatiewoningen die mogen worden gebouwd in het kader van de regeling Ruimte voor Ruimte, Deze provinciale regeling is bedoeld om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren door het slopen van kassen en bedrijfsgebouwen in het buitengebied. In dit geval gaat het om de sloop van een intensieve pluimveehouderij aan de Oude Leedeweg. Om de sloop van dit bedrijf mogelijk te maken mogen in de plaats daarvan twee woningen worden gebouwd.
Veel bewoners van Emerald hebben tegen dit plan bezwaar gemaakt. Een van de insprekers, bewoner Arkesteijn, is bang dat de waarde van de woningen in Emerald zal dalen door het verlies van het vrije uitzicht. “Toen ik hier wilde komen wonen heb ik uitgebreid nagevraagd of er in de toekomst op die plek gebouwd zou worden. Door een ambtenaar is mij verzekerd dat dat niet zou gebeuren”, betoogde hij.

Open structuur

Een andere inspreker, mevrouw Van der Lely, benadrukte dat de open structuur van de lintbebouwing verloren gaat door op het stuk grond naast nr. 56c twee woningen te bouwen. “Ook gaat de ecologische verbindingszone daar verloren, terwijl de gemeente die eerder juist zo belangrijk vond”, waarschuwde zij.

Ze nodigde de raadsleden uit om op de fiets te stappen en zelf ter plekke te komen kijken. Ina Mantjes (Gemeentebelangen) nam die uitdaging aan: “Ik kom binnenkort zeker langs.”

Het concept-bestemmingsplan zal in maart worden besproken in de gemeenteraad.