Ledlicht in fietswielen levert veel discussie op

De politie van Pijnacker-Nootdorp vraagt op zijn Facebookpagina aandacht voor goede fietsverlichting. Zoals wettelijk voorgeschreven: wit of geel licht voor, rood licht achter en niet knipperen. Reflecterende banden en trappers zijn verplicht, maar liever niet al die ledverlichting in de wielen die je tegenwoordig steeds meer ziet. “Die verlichte fietsen die bijna op een kerstboom lijken willen we ook niet.” Fietsers die niet de juiste verlichting en reflectie hebben, kunnen een boete krijgen van 55 euro plus 6 euro administratiekosten, melden de agenten op hun pagina.
De opmerkingen over de ledverlichting op de zijkanten van de fiets roept op de Facebookpagina veel reacties op. “Ik vind het ideaal in de wielen”, reageert Monica. “Ledverlichting in de wielen mag niet, voor de wet leidt dit af. Voor de fietser is het een veiliger gevoel wegens beter gezien worden”, vindt Nancy. En Stephanie: “Ik vind die verlichting fantastisch! Zou bijna verplicht moeten worden.” Petra vindt: Super die verlichting die helemaal in het wiel zit, zag pas een man rijden met die verlichting! Super! “ En Chantal vindt het belachelijk dat je daarvoor bekeurd zou kunnen worden. “Zijn kinderen goed zichtbaar, krijgen ze een boete!”

Het Pijnackerse korps geeft aan in voorkomende gevallen terughoudend op te zullen treden. “Wij geven wel aan dat teveel opvallen ook niet goed is omdat je dan de aandacht zodanig naar je toetrekt dat anderen weer minder zichtbaar worden.”