Zonnepanelen sporthal: 20% energie duurzaam opwekken

Sporthal De Viergang kan 20% van het jaarlijkse energieverbruik zelf duurzaam opwekken door de plaatsing van 157 zonnepanelen op het dak. Dat vergt een investering van 48.000 euro, maar op den lange duur levert dat een grote besparing op. Dat blijkt uit een voorstel van het college aan de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. De gemeente heeft als ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. De benodigde elektriciteit in Pijnacker-Nootdorp zou dan duurzaam moeten worden opgewekt. Zonne-energie vormt daarin een belangrijke bijdrage.
In 2014 heeft de gemeente al goede ervaringen opgedaan met 237 panelen op het gemeentekantoor. Aan de hand van die ervaringen is besloten dat op zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen zonnepanelen worden geplaatst. Sporthal De Viergang is daarvan de eerste.

De investering kan worden betaald uit de besparing op de energielasten voor de sporthal. Ook krijgt de gemeente voor elke geproduceerde kiloWatt subsidie van het rijk. De gemeente had ook subsidie kunnen krijgen van het Stadsgewest Haaglanden, maar dan had de opdracht voor het plaatsen van de zonnepanelen voor 31 december moeten zijn verleend. Die termijn is inmiddels overschreden. Het college heeft het Stadsgewest verzocht de termijn te verlengen. Als dat verzoek niet wordt ingewilligd, dan loopt Pijnacker-Nootdorp ruim 20.000 aan subsidie mis.