Gastzangers welkom bij Cantando

Oratoriumkoor Cantando uit Pijnacker begint op woensdag 3 februari met het Passieproject Olivet to Calvary van J.H. Maunder. Net als in de Passies van Bach wordt hierin het lijdensverhaal van Christus verteld, vertolkt door een koor en twee solisten. Het Oratoriumkoor heeft voor dit project ruimte voor een aantal gastzangers. Vooral tenoren en bassen zijn welkom, maar andere stemmen kunnen zich ook melden. De Passie van de Engelse componist Maunder is minder bekend dan bijvoorbeeld de Matthäus, die rond Pasen in haast elke stad wordt uitgevoerd. Toch is het ook een indrukwekkende compositie. Het verhaal gaat over de gehele laatste week van het leven van Christus, vanaf de intocht in Jerusalem op Palmzondag tot en met zijn dood aan het kruis.

Cantando heeft het werk al meerdere keren uitgevoerd, vertelt voorzitter Ger van Vliet.
“Voor het koor zelf is het niet zo’n zwaarwegend project. Daarom repeteren we maar enkele keren. Maar wel vaak genoeg voor mensen die als gast mee willen zingen om op die manier het koor te kunnen ondersteunen.”

Het oratoriumkoor is weer een beetje aan het opstarten, vertelt de voorzitter. “We hebben een beetje op een laag pitje gestaan, omdat onze dirigent vorig jaar net voor de zomervakantie is gestopt. Daarna zijn we druk bezig geweest met het zoeken naar een nieuwe dirigent. Die hebben we uiteindelijk n de persoon van Hans van Rutten gevonden. We hebben hem nu drie avonden meegemaakt, en dat gaat geweldig.”

’De Olivet’, zoals de voorzitter het werk van Maunder noemt, wordt uitgevoerd op zaterdag 12 maart in de hervormde Dorpskerk van Pijnacker. Van Vliet is blij met die locatie. “We zijn de afgelopen paar jaar enkele keren uitgeweken naar de Bartholomeuskerk in Nootdorp, maar we zijn een echt Pijnackers koor, dus het is fijn om weer in ons eigen dorp te zingen.”

Gastzangers die aan het project mee willen doen moeten zich wel snel melden, want eer moet een evenredige verdeling blijven van de verschillende stemgroepen. Het kan dus het zijn dat het koor op een bepaald moment ’vol’ is. Gasten betalen een bijdrage van € 35 inclusief gebruik van de muziek. Aanmelden kan via de website.

Paul Houkes