Commissie MER wil onderzoek naar windmolens

De Commissie Milieu Effect Rapportage adviseert om in het milieueffectrapport voor de locatiekeuze voor windturbines in de stadsregio Rotterdam en in Nootdorp, Delft en het Westland niet alleen de milieueffecten van afzonderlijke locaties te onderzoeken, maar ook de milieueffecten van combinaties van locaties. De onafhankelijke Commissie is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieu-effectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen.
Eind 2020 wil de provincie Zuid Holland 735,5 megawatt aan windenergie produceren. Hiervoor zoekt de provincie locaties. Op dit moment zijn er 43 locaties waar de provincie het oog op heeft laten vallen. De geselecteerde locaties worden uiteindelijk opgenomen in de Visie Ruimte en Mobiliteit en in de verordening Ruimte van de provincie. Voordat de Provinciale Staten beslissen over de locatiekeuzes worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

De Commissie vindt het belangrijk dat het rapport niet alleen de milieueffecten van windturbines op de afzonderlijke locaties beschrijft, maar ook de effecten die combina- ties van locaties hebben.

In Pijnacker-Nootdorp is grote weerstand tegen grote windturbines op het grondgebied van de gemeente.