Johannes Passion in Joannes de Dooperkerk

Het Concertkoor Zuid-Holland onder leiding van dirigent Harry Over voert komende zondag, 20 maart, de Johannes Passion van Bach uit in de Joannes de Dooperkerk in Pijnacker. Het is voor het eerst dat de Johannes in Pijnacker wordt uitgevoerd. Harry Over zou daar graag een nieuwe traditie van maken. Het Concertkoor treedt al geregeld op in de gemeente. Al sinds 2007 zingt het koor in de Dorpskerk in Nootdorp jaarlijks het Weihnachtsoratorium van Bach, soms afgewisseld met de Messiah van Händel. “Dat is al een soort traditie, en ik zou het mooi vinden om die uit te kunnen breiden met de Johannes in Pijnacker”, zegt Over.
De Johannes Passion is in Nederland misschien wat minder bekend en geliefd dan de Matthäus, die op heel veel plekken wordt uitgevoerd, maar voor Harry Over is de keuze tussen die twee gauw gemaakt. “De Johannes is wat meer vuurwerk, om het maar even oneerbiedig te zeggen. Met mooie volkskoren, en op een bepaalde manier ook intiemer dan de Matthäus.”

Het Concertkoor bestaat voor deze gelegenheid uit 24 mannen en vrouwen, zes voor elke stemgroep. Het zijn deels professionele zangers, en daarnaast mensen met een grote koorroutine. “Dat moet ook wel, want we hebben maar vier repetities voor de uitvoering. Daarin werken we alleen maar aan de details.” Het koor wordt begeleid door l’Orchestre de Beaubourt, een projectorkest dat eveneens uit de regio komt.

De uitvoering in Pijnacker begint op 20 maart om drie uur ’s middags. Kaarten kosten € 17,50. Ze zijn te bestellen via de website van het Concertkoor en voor zover nog niet uitverkocht ook nog aan de kerk.