N470 wordt veiliger, rotondes blijven

De provinciale weg N470 wordt in de komende jaren veiliger, de doorstroming wordt beter, en de bereikbaarheid van de verschillende delen van Pijnacker-Nootdorp blijft gehandhaafd. Dat is de uitkomst van een overeenkomst tussen de provincie Zuid-Holland en het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp. De N470, die van Delft-Zuid naar Zoetermeer loopt, voert grotendeels langs Pijnacker-Nootdorp. De weg is erg belangrijk voor de bereikbaarheid van de kernen en de verschillende wijken van de gemeente. Die bereikbaarheid dreigde te verminderen, omdat de provincie af wilde van de rotondes in de provinciale weg, met name die van Keijzershof. Die zouden de doorstroming van het verkeer teveel belemmeren.
In een samenwerkingsovereenkomst, die dinsdagmiddag symbolisch werd gesloten door gedeputeerde Floor Vermeulen van Gedeputeerde Staten en wethouder Piet Melzer van Pijnacker-Nootdorp, is afgesproken dat de rontondes in elk geval drie jaar lang worden gehandhaafd. In die tijd wordt gemeten of er toch aanvullende maatregelen nodig zijn voor de veiligheid en de doorstroming van het verkeer.

Halve zolen

Melzer en Vermeulen toonden zich gistermiddag beiden tevreden over de uitkomst van het overleg. De wethouder: “Toen ik bij mijn aantreden het dossier rond de N470 onder ogen kreeg dacht ik meteen: welke halve zolen hebben dit plan bedacht? Je gaat toch niet de bereikbaarheid van onze gemeente verminderen door die rotondes weg te halen?” De gedeputeerde noemde het “voortschrijdend inzicht” dat nu toch is besloten om aan die rotondes niets te veranderen. “En Piet heeft heel goed overleg met mij gevoerd, dat heeft hij uitstekend gedaan.”

In de komende jaren zal er veel werk zijn aan de N470 en aan de verdere infrastructuur. Zo wordt de Komkommerweg in PIjnacker verlengd en op de provinciale weg aangesloten, de Oostelijke Randweg wordt afgemaakt en ook wordt de bereikbaarheid van het bedrijventerrein Ruyven verbeterd. Hier wordt de rotonde vervangen door een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten, omdat daarmee de verkeersveiligheid verbetert. In overleg met de ondernemers op het terrein komt er een exra rijbaan bij als toerit naar de A13.

Fietstunnel

Ook aan fietsers wordt gedacht. Het fietspad van Zoetermeer naar Delft dreigde doorkruist te worden door de verlegde Komkommerweg. Dat probleem wordt opgelost met een fietstunnel, waar anderhalf miljoen euro voor beschikbaar is. Hiervoor worden gelden gebruikt die waren toegezegd door het rijk, de gemeente en de metropoolregio voor de aanleg van de Komkommerweg.

De provincie gaat de verbeteringen aan de N470 gebruiken als proeftuin voor duurzame mobiliteit en energie. Er komen geluidschermen bij Keijzershof en Ruyven met zonnepanelen, er wordt zelfs gedacht aan plantjes die energie opwekken en er zijn ideeën om de bermen in te zaaien met beplanting die minder vaak hoeft te worden gemaaid en die bevorderend zijn voor de bijenstand. Zo’n zogenaamde honey highway is voor het eerst toegepast langs de nieuwe A4 naar Schiedam.