Exploitatie zwembad naar Sportfondsen Nederland

Het college van B & W wil dat zwembad De Viergang in Pijnacker tot 2032 open blijft. De exploitatie van het zwembad kan vanaf 2018 het beste worden overgedragen aan de stichting Sportfondsen Nederland. Dat scheelt de gemeente veel geld, en die organisatie heeft veel ervaring met de exploitatie van zwembaden. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om de exploitatie van het zwembad uit te besteden, omdat daarmee de onderhoudskosten die voor de komende jaren zijn begroot, niet uit de gemeentelijke middelen hoeven worden betaald. Dat gaat om veel geld. In de periode tot 2022 is meer dan 2,5 miljoen nodig voor onderhoud en vervanging van installaties.
Maatschappelijk relevant

De discussie over de toekomst van het zwembad is al geruime tijd aan de gang. Al in 2013 vroeg de toenmalige wethouder voor sport aan het bestuur van het zwembad om een toekomstivisie op te stellen. Daarbij speelde ook de vraag of het maatschappelijk relevant is om het zwembad te blijven exploiteren. In een straal van 10 kilometer rond Pijnacker zijn er zeven andere zwembaden. Volgens dat bestuur, de Stichting Exploitatie Zwembad Pijnacker, is het handhaven van een eigen zwembad zeker relevant. Het zwembad trekt rond 180.000 bezoekers per jaar.

Het huidige bestuur heeft het aanbod gedaan om de exploitatie van het zwembad tot 2032 voort te zetten. De stichting zou dan geen huur meer aan de gemeente betalen. Ook zou de gemeente per jaar een bijdrage van gemiddeld 237.000 euro moeten overmaken. Sportfondsen Nederland heeft aangeboden de exploitatie van het zwembad inclusief het toekomstige onderhoud over te nemen tegen een gemeentelijke bijdrage van 250.000 euro per jaar. Daar staat echter tegenover dat SFN het zwembad voor een bedrag van ruim 142.000 euro van de gemeente huurt. Per saldo is de gemeente dan dus flink goedkoper uit.

Geen sluiting

Nog goedkoper zou zijn om het zwembad in zijn geheel te sluiten, maar daar voelen B & W niets voor. Dat zou immers ook maatschappelijk verlies opleveren, onder meer omdat schoolzwemmen dan niet meer in de eigen gemeente mogelijk is. Ook zou na sloop van het zwembad een ‘geamputeerd’ sportcomplex De Viergang overblijven. Sluiting zou verder leiden tot maatschappelijke onrust onder personeel en gebruikers, aldus B & W.

De gemeenteraad buigt zich de komende weken over de toekomst van zwembad De Viergang. Uiteindelijk moet op 28 april in de raadsvergadering de knoop worden doorgehakt.