B & W stemt in met woonvoorziening dementerenden

Het college van B & W stemt in met de plannen van de Freya Groep voor de bouw van een kleinschalige woonvoorziening voor 20 mensen met geheugenproblemen aan de Koningshof in het historische centrum van Pijnacker. De gemeenteraad is voorgesteld om het bestemmingsplan aan te passen, zodat de realisering van het gebouw mogelijk wordt. De woonvoorziening moet komen op een braakliggend stukje grond achter Koningshof 5-7. waar vroeger een schoolgebouw heeft gestaan. Wijziging van het bestemmingsplan is nodig omdat het gebouw net iets te groot is qua bouwvlak en hoogte.
Het voorontwerp van het bestemmingsplan heeft al ter inzage gelegen en ook zijn er vorig jaar enkele inloopavonden gehouden. Diverse omwonenden hebben bedenkingen tegen de plannen. Zo noemt een van de insprekers het een ‘te groot gebouw voor een te kleine kavel’. Ook zijn meerdere insprekers bang dat de voorziening tot extra verkeer zal leiden en tot toenemende parkeerdruk in het straatje. Verder vinden enkelen dat in het leegstaande voormalige woonzorgcentrum ’t Hofland aan de Oranjelaan best mensen met dementie kunnen worden ondergebracht.

B & W vinden de ingediende bezwaren niet steekhoudend. De toekomstige bewoners rijden zelf niet meer, dus extra verkeer zal de woonvoorziening niet opleveren. Ook is er voldende parkeerruimte op eigen terrein gepland. Het leegstaande woonzorgcentrum is eigendom van zorginstelling Peter van Foreest en de gemeente heeft hier geen zeggenschap over, aldus B & W.

Bezwaren zijn er ook vanwege het feit dat het braakliggende stukje grond nu wordt gebruikt als speelterreintje. Er staan enkele speeltoestellen, maar daarvan had de gemeenteraad al eerder besloten dat die weg kunnen omdat het speelterreintje op die plek niet meer noodzakelijk is.

Als de raad met de voorstellen van B & W instemt, dan wordt het gewijzigde bestemmingsplan vervolgens nog formeel ter inzage gelegd. Belanghebbenden krijgen dan opnieuw de gelegenheid om hun bezwaren kenbaar te maken.