Huisvesting scholen vraagt veel aandacht

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wacht in de komende jaren een stevige taak rond de huisvesting van de scholen en de kinderopvang in de verschillende kerndorpen. Door allerlei oorzaken is er bij verschillende basisscholen behoefte aan verplaatsing of uitbreiding. Een van die oorzaken is de oplevering van woningen in de nieuwbouwwijken. De gemeenteraad buigt zich deze maand over de huisvesting van scholen en van de kinderopvang. B & W hebben de raad een strategisch huisvestingplan voorgelegd. Ook de schoolbesturen hebben hun wensen kenbaar gemaakt. Mara het is nu al duidelijk dat al die wensen niet op stel en sprong kunnen worden gerealsieerd.
Zo heeft het schoolbestuur van basisschool de Regenboog verzocht om de zogenaamde dislocatie op de ’s Gravenweg zo snel mogelijk te verhuizen naar het hoofdgebouw, zodat de school op één plek in Nootdorp is gehuisvest. De renovatie en uitbreiding van de Regenboog zou dan eerder moeten plaatsvinden. Nu is deze investering gepland voor 2020. Ook het schoolbestuur van De Winde in Nootdorp zou dat toejuichen, omdat deze school nu ook met een nevenvestiging elders zit. Deze nevenvestiging kan pas worden opgeheven als De Regenboog uit het gebouw aan de ’s Gravenweg verdwijnt.

Het college herkent en erkent de argumenten van de schoolbesturen, maar wijst op de noodzaak om de investeringen te spreiden. De eerdere realisatie van de verhuizingen wordt ‘wenselijk, maar niet noodzakelijk’ genoemd.

Ackerswoude

Het bestuur van De Tweemaster vraagt om de realisatie van het schoolgebouw in de nieuwe wijk Ackerswoude te versnellen, zdat De Tweemaster daar eerder van start kan gaan. Eventueel kan dat in tijdelijke lokalen, zodat het onderwijs in de wijk al in 2017 zou kunnen worden aangeboden. De gemeente vindt dat een goed voorstel. Volgens de prognoses zullen er in 2018 al 118 leerlingen in de wijk wonen. Ambtenaren zijn daarom al plannen aan het voorbereiden. De afdeling ontwikkeling heeft al een voorstel bij B & W gedaan over de locatie van de nieuwe school, zo blijkt uit een van de stukken die aan de gemeenteraad zijn voorgelegd.