Alle zeilen bijzetten voor huisvesting vluchtelingen

Volgens het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp moeten alle zeilen worden bijgezet om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te kunnen huisvesten, en om ook te kunnen voldoen aan de woonbehoeften van de eigen inwoners. Er moet nog een achterstand van 19 statushouders uit 2015 worden weggewerkt, terwijl over dit jaar nog eens 131 asielzoekers een huis moeten krijgen. In een plan van aanpak, dat aan de gemeenteraad is voorgelegd, toont het college ambitie. De achterstand bij de huisvesting van statushouders wil men op 1 juli hebben ingehaald. Verder moet hard worden gewerkt aan uitbreiding van het aantal goedkope huurwoningen in de gemeente, want daarvan zijn er eigenlijk al te weinig. Bij een gemiddelde woningbezetting zijn dit jaar 43 betaalbare huizen voor statushouders nodig. Gemiddeld blijven er dan nog maar 16 van die goedkope huurwoningen over voor de reguliere verhuur.
De betaalbare voorraad huurwoningen in Pijnacker-Nootdorp moet daarom snel worden uitgebreid, vinden burgemeester en wethouders. De sociale woningbouw moet worden versneld, hoewel het dan nog tot het najaar van 2017 duurt voor die huizen beschikbaar komen. Daarom wordt ook naar andere oplossingen gekeken.

’t Hofland

Onderzocht wordt bijvoorbeeld of voormalig zorgpand ’t Hofland in Pijnacker verbouwd kan worden naar zelfstandige woningen. Ook wordt bekeken of huurwoningen kunnen worden omgebouwd voor kamerbewoning. Dat worden dan doorstroomwoningen voor ‘wachtouders’. Met die term worden alleenstaande vluchtelingen bedoeld die wachten op gezinshereniging.

B & W onderzoeken ook of goedkope huurwoningen die door de corporaties worden verkocht, tijdelijk door de gemeente kunnen worden opgekocht en verhuurd. Door de lage rentestand en het feit dat Pijnacker-Nootdorp momenteel een kasoverschot heeft, zou dit een relatief goedkope oplossing kunnen zijn.

Spreiding

In het plan van aanpak benadrukken B & W dat men vluchtelingen wil spreiden over de verschillende kernen, en dat vooral gezocht wordt naar kleinschalige huisvesting voor statushouders. Het college wil geen complexen waar alleen statushouders wonen.

De aanpak van de huisvesting van vluchtelingen wordt donderdagavond besproken in de gemeenteraad. Eind deze maand neemt de raad er vervolgens een besluit over.

Paul Houkes