Fractie GB/LPN krijgt bijval van grote steden

De grote steden hebben de noodklok geluid over de kosten, die gemoeid zijn met de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus. Zij lieten maandagochtend via een ingezonden brief in de Volkskrant weten dat de taakstelling voor de statushouders onder druk komt te staan, als het rijk niet met extra geld over de brug komt. Vorige week wees fractievoorzitter Ina Mantjes van Gemeentebelangen/LPN in de Pijnackerse raad op hetzelfde probleem. Mantjes uitte vorige week donderdag in de oordeelsvormende sessie van de gemeenteraad haar zorgen over de kosten die de huisvesting van de statushouders met zich meebrengt, niet alleen aan huisvestingskosten, maar ook aan kosten van zorg, onderwijs en participatie. Veel bijval kregen haar opmerkingen niet in de Pijnackerse gemeenteraad. Maar het ging dus om precies dezelfde problematiek die nu door de vier grote steden is aangekaart.
Ina Mantjes zegt desgevraagd dat ze blij is dat ook wethouders van de grote steden het probleem benoemen. “We willen ons beslist niet onttrekken aan onze verntwoordelijkheid bij het huisvesten van statushouders. Maar het mag niet zo zijn dat we daar zoveel geld aan kwijt zijn dat we daar allerlei voorzieningen voor de gewone inwoners voor moeten opofferen.”

Het college van B & W had vorige week al in een bijlage rond de huisvesting van statushouders de toezegging opgenomen dat het de consequenties in kaart zal brengen, ’bijvoorbeeld als het gaat om inburgering, scholing en educatie, (re-)integratie en zorg’.