Sociale woningbouw aan Nootdorpseweg

Het college van B & W heeft het initiatief genomen voor de bouw van 63 sociale huurwoningen aan de Nootdorpseweg in Pijnacker. Die worden door een particulier investeerder gefinancierd. De woningen zijn zowel voor de eigen inwoners bedoeld als voor zogenaamde statushouders; vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. In Pijnacker-Nootdorp is een groot tekort aan sociale huurwoningen. Dat blijkt wel uit de wachttijd van vier tot wel vijf jaar waar vooral jongeren, alleenstaanden en kleine gezinnen mee te maken hebben. Om het huisvestingsaanbod te vergroten wil de gemeente snel actie ondernemen. Het richt zich daarbij op versnelling van nieuwbouw, betere benutting van bestaande woningen en tijdelijke huisvestigingsoplosssingen.
Door snelle bouwmethodes is de realisatie van nieuwbouw op korte termijn mogelijk. Eind 2015 is er een eerste verkenning gedaan naar geschikte locaties, waar op korte termijn nieuwe sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. Hieruit is gebleken dat de locatie naast de brandweer aan de Nootdorpseweg het meest geschikt is.

Drie gebouwen

Het project bestaat uit 63 sociale twee- en driekamerappartementen van respectievelijk 39 m2 en 52 m2. De woningen komen in drie gebouwen van maximaal vier lagen. Het gaat om woningen die snel gerealiseerd kunnen worden en een levensduur van ruim 20 jaar hebben. In augustus komt het ontwerp-projectvoeringsbesluit in de raad, waarbij de gemeente streeft naar een definitief projectbesluit aan het einde van dit jaar. Volgens planning kan dan in de eerste helft van 2017 worden gestart met de bouw. Door gebruik te maken van modulaire bouwsystemen kunnen de woningen acht weken later opgeleverd worden.

Woningbouwcorporaties hebben pas na 2019 weer investeringsruimte. Daarom is de gemeente op zoek gegaan naar een particuliere investeerder. Die is gevonden in de firma Fraai uit Dordrecht. Gemeente Pijnacker-Nootdorp faciliteert het bouwproces. De omwonenden zijn al geïnformeerd over de plannen.

Marjolijn Schrok