Gemeenteraad onverwacht kritisch over zwembad De Viergang

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp wil dat het college van B & W volgende week met een beter voorstel komt over de overdracht van de exploitatie van zwembad De Viergang naar Sportfondsen Nederland. In de oordeelvormende sessie was de raad donderdagavond onverwacht kritisch over het voorstel, omdat er te weinig garanties zouden zijn over de openingstijden, de tarieven en andere zaken die met de exploitatie te maken hebben. De raadsleden zijn bang dat ze de grip kwijtraken op de manier waarop het zwembad in de toekomst wordt gerund, als ze niet vantevoren betrokken worden bij de uitwerking van de plannen. De gemeente blijft ook in de toekomstige situatie ruim 300.000 euro bijpassen bij de exploitatie van het zwembad. Peter Hennevanger (D66) verwoordde het gevoel dat bij alle raadsfracties blijkt te leven: “Wat krijgen we precies voor dat geld?”
Wethouder Bernard Minderhoud probeerde de raad gerust te stellen. Sportfondsen Nederland is een commerciële partij, en die heeft er dus alle belang bij om het zwembad zo goed mogelijk te exploiteren, tegen aantrekkelijke tarieven en goede openingstijden, aldus de wethouder. Ook ligt er de garantie dat het huidige personeel wordt overgenomen met behoud van de opgebouwde dienstjaren en andere rechten. “En u mag er op rekenen dat we goede afspraken gaan maken, net zoals we dat nu ook met het huidige zwembadbestuur doen.”

Die toezegging was voor de verschillende fracties niet voldoende. Hennevanger: “Er zijn nog allerlei dingen niet uitgewerkt. Ga daarmee aan de slag en leg dat dan alsnog aan de raad voor. Dan kunnen we er over oordelen.”

Openbare aanbesteding

Maar volgens de wethouder werkt het zo niet. “Het kan niet zo zijn dat we een uitgewerkt contract met Sportfondsen Nederland sluiten en dat u als raad dan zegt dat u het zo niet wilt. Als u vooraf allerlei dingen wilt vastleggen, dan moeten we er een openbare aanbesteding van maken. En dan zou het kunnen zijn dat een buitenlandse partij ineens het zwembad zou gaan overnemen.” Maar Manuela Bijl (Eerlijk Alternatief) vond dat de wethouder daarmee een doemscenario schetste.

Voorzitter Bob van der Deijl (CDA) constateerde aan het eind van het debat dat de raadsfracties een verbeterd voorstel willen, waarin in elk geval duidelijker naar voren komt wat de gemeente krijgt voor de exploitatiebijdrage die moet worden betaald. Edo Haitsma (VVD) kon zich ook voorstellen dat de overeenkomst met Sportfondsen Nederland vertrouwelijk naar de raad wordt gestuurd.

Wethouder MInderhoud kwam uiteindelijk niet verder dan de toezegging dat hij er in de komende dagen over gaat nadenken hoe hij de raad tegemoet kan komen.