Actie om school Sytwinde te behouden

Ouders van leerlingen van de Nootdorpse vestiging van basisschool De Winde willen dat deze dependance aan de Sytwinde behouden blijft. Ze houden een handtekeningenactie, hebben de website reddesytwinde.nl geopend en donderdagavond was er een pleidooi in de oordeelsvormende sessie van de gemeenteraad. De dependance verdwijnt in zijn huidige vorm als de plannen doorgaan voor de grootscheepse herstructurering van het basisonderwijs en de kinderopvang, die door de schoolbesturen samen met de gemeente is voorgesteld. Volgens dat plan komen er overal Integrale Kindcentra, waarin basisonderwijs en voor- en naschoolse opvang worden gecombineerd.
Matthijs Veenstra zei als inspreker in de raad dat veel ouders willen dat de Sytwinde in zijn huidige vorm behouden blijft. “De school is veilig bereikbaar met de fiets of zelfs lopend. Er zijn geen gevaarlijke kruispunten in de vuurt van de school en er is geen overlast van verkeer. Het is ook een school waar het kind geen nummer is.”

Wethouder José van Egmond reageerde dat ze zich kan voorstellen dat de ouders vechten voor hun school. “De school is van de ouders, dat is in Nederland goed geregeld. De schoolbesturen leggen verantwoordelijkheid af aan de ouders. De gemeente gaat alleen over de huisvesting. Over de vestiging van de IKC’s en de verhuizingen van scholen moet u dus bij de medezeggenschapsraad zijn en bij het schoolbestuur. Daar komen deze plannen ook vandaan.”

Positief

De raadsfracties reageerden donderdagavond overwegend positief over de herstructurering van het basisonderwijs en de kinderopvang. Wel waren er kritische vragen over de kosten die ermee zijn gemoeid. De gemeente moet in de komende jaren zo’n 13 miljoen euro investeren in de huisvesting van de IKC’s. Het meest kritisch was Francine Horn van Eerlijk Alternatief. “Ik vind het een prachtig plan, maar we moeten voor die IKC’s veel extra lokalen bouwen, terwijl de opvang nu al prima is geregeld. Het kan altijd mooier, maar de vraag is: hoeveel mooier wil je het hebben? We zullen dat geld moeten lenen, en we hebben als raad al aangegeven dat we van de grote schuldenlast af willen die we nu al hebben.”

Wethouder Van Egmond gaf toe dat de plannen veel geld kosten. Het college wil later dit jaar via de zogenaamde kadernota, die een totaaloverzicht geeft van de financiën voor de komende jaren, een voorstel doen hoe dat geld kan worden betaald.

Paul Houkes