Woningen op groenstrook Zuideindseweg van de baan

De gemeenteraad van Pijnacker heeft donderdagavond de twee bouwkavels die zouden worden gerealiseerd aan de Zuideindseweg in de wijk Emerald uit het bestemmingsplan gehaald. Het stukje groen, dat nu een speelplekje is, zal dus niet worden bebouwd. De bewoners van de wijk, die de afgelopen maanden fel actie voerden voor het stukje groen, trokken na het besluit van de raad de champagne open. In de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad was vorige week al duidelijk dat alle raadsfracties grote moeite hebben met de twee zogenaamde compensatiewoningen, die aan de Zuideindseweg zouden moeten komen. De bouwkavels zouden worden gerealiseerd als compensatie voor kippenfokker Slingerland, die bereid is om zijn bedrijf in Oude Leede te verplaatsen.
Ander stuk grond

In de afgelopen dagen hebben de fracties intensief overleg met elkaar gevoerd. Uiteindelijk werd donderdagmiddag overeenstemming bereikt over een amendement en een motie, die door alle fracties werden ondersteund. De fracties droegen daarmee het college van B & W op om het omstreden perceel uit het bestemmingsplan te halen, en om een ander stuk grond aan de kippenfokker aan te bieden. Dat andere perceel ligt aan de Oude Leedeweg, in het deelplan De Hoek. Deze grond zou hiervoor door de gemeente moeten worden aangekocht. Dat kost de gemeente wel geld: de extra kosten voor de aankoop en het verkopen van twee woonrechten in De Hoek zijn geschat op twee ton.

Wethouder Jaap van Staalduine hield donderdagavond in de vergadering van de gemeenteraad de spanning er nog even in door na de eerste termijn een schorsing te vragen, maar uiteindelijk liet hij weten dat het college bereid is om de motie uit te voeren, omdat de raad bereid is om de financiële consequenties daarvan te accepteren.

Champagne

De bewoners van Emerald, die ook deze keer weer in groten getale aanwezig waren op de publieke tribune, reageerden opgelucht en dolgelukkig. Buiten op het plein voor de raadzaal ging de champagne open en vielen de actievoerders elkaar om de nek.

Paul Houkes