Tamara (21) maakt zich sterk voor kinderboerderij in Pijnacker

Twee jaar geleden was het plan om een kinderboerderij op te zetten in Pijnacker het afstudeerproject van de nu 21-jarige Tamara Valkenburg. Ze volgde een opleiding voor dierenverzorging van Edudelta aan de Melanchton Business School. Intussen heeft het plan serieuze vormen aangenomen. Er is al een concreet voorstel ingediend bij de gemeente. Tamara woont in de wijk Tolhek, dicht bij de Oude Klapwijkseweg. Daar ligt al jaren een stuk grond waar de gemeente tot nu toe niets mee heeft gedaan. Intussen hebben verschillende dieren hier hun intrek genomen, waaronder voornamelijk beschermde vogels en zoogdieren, zoals bosuilen, buizerds, bonte spechten, vossen en hermelijnen.
Tot schrik van de bewoners in de aangrenzende wijk blijkt de gemeente plannen te hebben om er 140 woningen te laten bouwen. 95% van de bewoners is hier fel op tegen. Zij willen het groen en de dieren behouden.

Multifunctioneel

Volgens Tamara is het stuk grond een ideale locatie voor een multifunctionele kinder- of stadsboerderij. Het idee is om kinderen hier te leren om jonge plantjes te poten in een eigen moestuintje, deze te verzorgen en er uiteindelijk ook van te kunnen oogsten.


Juist deze locatie heeft de voorkeur, omdat het centraal gelegen is en goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar er zijn ook reële opties voor voldoende parkeerplaatsen. Volgens de ontwerpen zouden er enkele grote en kleine gebouwen op het terrein moeten komen. Een daarvan wordt het hoofdgebouw met kantine en cafetaria, waar ook verenigingen gebruik van mogen maken. De andere wordt een stal met diverse binnenverblijven voor de dieren.

De ingang zou aan de zijde van het station van de Randstadrail moeten komen, omdat daar het drukste punt is. Aan het andere eind kan dan het rustigste deel van de stadsboerderij komen, met een mooi wandelpark en bankjes om van het uitzicht te genieten. Volgens Tamara kan een groot deel van de bomen en beplanting gewoon blijven staan.

Tamara wordt vooral ondersteund door haar vader Xander Valkenburg, die meedenkt over de te volgen procedures. Er is een map gevuld met ontwerpen en situatieschetsen, compleet met een werkplan. Tot in de details is nagedacht over het plan, vanaf de aanvraag en de financiering tot aan de toegangsprijs en mogelijkheden voor activiteiten.

Locatie is probleem

Het plan is inmiddels ingediend bij verantwoordelijk wethouder Van Staalduine. Deze ondersteunt het plan op zich wel, maar hij geeft aan dat de locatie een probleem is. De kinderboerderij zou er niet centraal liggen en er zouden andere locaties zijn die meer geschikt zijn. Deze worden nu verder onderzocht, om te bekijken of die passen bij de activiteiten die belangrijk zijn voor de kinderboerderij.

Tamara gaat de komende tijd in gesprek met de lokale politieke partijen over de realisering van het plan. Ze wil dan uitleggen wat de argumenten zijn om juist deze locatie aan de Oude Klapwijkseweg te kiezen. Ze wordt hierbij mede ondersteund door ruim 1000 handtekeningen die zijn opgehaald in de gemeente. Daarnaast zijn er tientallen steunbetuigingen en meer dan 700 likes op de Facebookpagina van Kinderboerderij Pijnacker.


Tamara: ”Er zal nog heel wat overlegd moeten worden met de politieke partijen, de wethouder en de projectontwikkelaar. Zolang er een reële kans is dat het perceel aan de Oude Klapwijksweg geheel of gedeeltelijk gebruikt kan worden voor de kinderboerderij, blijf ik knokken!”

Ankie Schrijvers