Gemeenteraad uit harde kritiek op Avalex

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp heeft donderdagavond in de beeldvormende sessie harde kritiek geuit op de ontwerpbegroting voor volgend jaar van afvalverwerker Avalex. Verscheidene fracties vroegen zich af of het bestuur van Avalex wel ‘in control’ is. Het debat nam zo nu en dan zelfs emotionele vormen aan. Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief): “Ik ben hier doodziek van, ik ben met stomheid geslagen.” De felle kritiek richtte zich op het feit dat de de begroting voor volgend jaar ook volgens het college van B & W van Pijnacker slecht leesbaar is en moeilijk vergelijkbaar met andere jaren, en dat de bijdrage die de gemeente op tafel moet leggen, uit dit stuk niet te destilleren is. B & W heeft zich hierover, in de zogenaamde zienswijze die aan de raad is voorgelegd, ook zeer kritisch uitgelaten.
Verantwoordelijk wethouder Piet Melzer, die tevens lid is van het dagelijks bestuur van Avalex, vond ook dat de begroting niet zo aan de zes betrokken gemeenten had mogen worden voorgelegd. Hij onthulde dat B & W zelfs hebben overwogen om de raad voor te stellen de conceptbegroting af te keuren, maar Pijnacker-Nootdorp zou daarmee alleen zijn komen te staan, omdat de andere gemeenten die deelnemen in Avalex zo ver niet willen gaan. B & W hebben de raad daarom voorgesteld om de begroting ‘pro forma’ goed te keuren, maar dan wel onder voorwaarde dat er na de zomer een gewijzigde begroting komt die wél door de beugel kan.

Nieuwe verrekening

Dat de begroting van Avalex niet deugt komt vooral omdat er in de komende maanden een nieuwe verrekensystematiek wordt vastgesteld, waaruit pas op dat moment helder wordt wat de financiële bijdrage van de deelnemende gemeenten zal moeten zijn. De ontwerpbegroting die nu is opgesteld, is louter en alleen bedoeld om te voorkomen dat Avalex onder provinciaal toezicht wordt gesteld, als er in juli geen vastgestelde begroting ligt.

Wethouder Melzer benadrukte dat de afvalverwerker wel degelijk ‘in control’ is. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat Avalex eerder dan verwacht uit de rode cijfers is gekomen en nu zelfs een behoorlijk positief eigen vermogen heeft.

Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit over de zienswijze die door B & W is voorbereid. Vermoedelijk zal de raad dan nog flink wat munitie meegeven aan CDA-raadslid Van Kuppeveld, die namens Pijnacker-Nootdorp in het algemeen bestuur van Avalex zit.

Paul Houkes