Noordeindseweg Delfgauw moet veiliger

Zowel bewoners als forenzen worden opgeroepen om de maximale snelheid van 30 kilometer per uur te respecteren.
Buurtparticipanten Sara van Dalen en Charlene Brewer maken zich hier hard voor en waren op zondag 29 mei te bezoeken met een stand tijdens ‘Jouw Delfgauw’ dat gehouden werd in en rondom winkelcentrum Emerald in Delfgauw. In december 2015 schreven we al over de verkeersboden die geplaatst zijn op de Noordeindseweg in Delfgauw. Natalya Martens uit Delfgauw nam het initiatief om permanente verkeersborden te plaatsen. Yolanda Stiefelhagen maakte de borden samen met John Körver, beiden uit Delfgauw.

‘Er wordt veel te hard gereden en dan frustreert de hele buurt’, aldus Sara en Carlene. Ze vervolgen: ’Het is heel belangrijk dat mensen zich bewust worden van de gevaren die schuil gaan achter de hoge snelheden die gereden worden op de Noordeindseweg en de Graaf Willem 2 laan in Delfgauw. Wij willen dat op een positieve manier benaderen met als uitgangspunt dat de snelheid zo langzaam is dat we naar elkaar kunnen zwaaien in de straat.’

De stand tijdens ‘Jouw Delfgauw’ werd ingericht omdat het leeft in de gemeente. Het liefst zouden ze zien dat er een groep gevormd wordt van mensen die ambassadeur worden van de dertig kilometerzone; niet alleen op de Noordeindseweg, maar in het hele dorp. Er zijn ondertussen al enkele tientallen handtekeningen opgehaald.

Sara en Charlene spreken een grote wens uit: ‘We hebben een drie eenheid nodig om kans van slagen te hebben. Er is reeds veel overleg met wijkagent Maaike en de gemeente, maar we willen graag een stap verder met de gemeente en politie. ‘We merken dat we vastlopen en willen dus graag handhaving in de straat. Samen kunnen we elkaar in balans houden.’, aldus Sara.

Het initiatief om de snelheid omlaag te halen komt van de bewoners en er is een brede steun die we graag in het hele dorp willen creëren, maar de waardering is niet bij iedereen te vinden.

Agressief gedrag
Vooral aan de kant van de automobilisten komen er geregeld negatieve reacties. ’We merken dat de weg al wel veiliger aan het worden is, maar het is niet altijd even veilig om actie te voeren. We worden soms bedreigd door bestuurders van de auto’s die expres een dot gas geven en rakelings langs ons rijden. Gelukkig heeft dit nog geen letsel tot gevolg gehad. Wij willen alleen een signaal geven en vinden het dan jammer dat mensen hier soms zo op reageren.’, zo vertelt Charlene.

Breda
Ook wordt de situatie recent in Breda nog even aangehaald tijdens het gesprek, waar een jong kind werd aangereden door een automobilist die met hoge snelheid door de straat reed en het ongeluk niet overleefde. Sara: ‘De situatie is bij ons op de Noordeindseweg zo goed als hetzelfde. Wij houden de voordeur op slot om zeker te weten dat onze kinderen niet ongemerkt naar buiten kunnen gaan. En als we in de ochtend onze kinderen naar school brengen staan we vastgeplakt tegen onze auto omdat er auto’s langsrazen.’

Laseracties
Ook laseracties worden aangehaald als optie. Deze zijn reeds aan de Schimmelpenninck van der Oyeweg al gedaan. Het probleem daarbij is alleen wel dat er een gemiddelde snelheid gemeten wordt en dat de fietsers daar ook in worden meegenomen. Deze halen de gemiddelde snelheid enorm omlaag. ‘De pieken kunnen er wel uitgehaald worden, maar dit wordt niet meegenomen in het uiteindelijke cijfer. Het is dus niet representatief’, aldus Charlene.

De initiatiefnemers hopen dat met hun actie en een positieve benadering er een gedragsverandering ontstaat en hebben als doel dat de verkeersveiligheid verbeterd wordt. ‘Dit kan onder andere bewerkstelligd worden door een aangepaste inrichting van de straat, maar de gemeente heeft aangegeven dat hier geen budget voor is.’