Raadslid Richard van Oevelen schrijft boek over de toekomst van provincie

Donderdag 26 mei 2016 verscheen het boek De provincie in het nauw, geschreven door raadslid Richard van Oevelen (24) van Gemeentebelangen. In het boek onderzoekt het jongste raadslid van Pijnacker-Nootdorp wat de toekomst is van de provincie, naast de gemeente en het Rijk. “De laatste tientallen jaren is de provincie als middenbestuur onder druk komen te staan”. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Van Atten in Pijnacker. Dit boek is gebaseerd op zijn scriptie waarmee hij de master Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden eind april 2016 cum laude afrondde.
Nadat Richard van Oevelen ter gelegenheid van zijn diploma-uitreiking het eerste exemplaar van het boek aan zijn scriptiebegeleider Job Cohen had aangeboden, ligt het boek nu te koop in diverse (juridische) boekhandels en webshops.

De provincie staat onder druk Zo wordt geprobeerd de omvang en het takenpakket van de provincie te wijzigen. Daarnaast worden taken die gemeenten overstijgen steeds meer uitgevoerd door samenwerkingsverbanden tussen gemeenten in plaats van door de provincie. De provincie vormt een bestuurslaag met een ‘bleek politiek profiel’ en dreigt verstikt te raken tussen het Rijk en de opschaling van 390 gemeenten. Dit beeld wordt bevestigd en versterkt door de ontwikkeling van de metropoolregio’s.

Richard van Oevelen behandelt in dit boek de positie van de provincie, de functies, taken en bevoegdheden die de provincie van de wetgever heeft gekregen en de verschillende pogingen die zijn gedaan om het gat tussen provincies en gemeenten te dichten.

Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.deprovincieinhetnauw.nl voor meer informatie of koop het boek nu bij boekhandel Van Atten in Pijnacker!