Werkgroep van HGOP redt oude gevelstenen

De werkgroep van het Historisch Genootschap Oud Pijnacker bestaat nu vijf en een half jaar en organiseert drie tentoonstellingen per jaar in Bibliotheek Oostland.Hier is een Historisch Informatie Punt (H.I.P.) ingericht dat tijdens de openingstijden te bezoeken is. Van mei tot en met augustus is er een tentoonstelling over ‘Monumenten en gevelstenen in Pijnacker.’ Niet alle voorwerpen worden persoonlijk aangereikt door dorpsgenoten. Het komt ook voor dat vrijwilligers van de werkgroep echt moeite moeten doen, de situaties in de gaten houden en zelfs op wacht moeten gaan staan.

Toen het oude gebouw van de Beatrixschool in 1990 werd gesloopt kon nog maar een deel van de gevelsteen worden gered. De naam van de school lag al gebroken in de container. Gerard Kardol heeft wel het deel waarop ‘Hervormde Gemeente’ staat ongeschonden in veiligheid kunnen brengen. Het is nu ingemetseld in de hal van de Hervormde Kerk in Pijnacker. Vier kleine siersteentjes zijn nu nog in het bezit van HGOP waarvan één te zien is tijdens deze tentoonstelling.

Een redelijk bekend item is de gevelsteen die in een van de gesloopte huizen langs de Emmastraat heeft gezeten. Er was contact opgenomen met de opzichter van het sloopbedrijf, maar vrijwilligers van het HGOP moesten ook zelf in de gaten houden wanneer er gesloopt zou worden om die gevelsteen uit 1919 te kunnen behouden. Alle moeite is zinvol geweest en geïnteresseerden kunnen deze 97 jaar oude gevelsteen zien bij het H.I.P. , binnen naast de hoofdingang van de bibliotheek.
De meest recent tentoongestelde oude gevelsteen komt uit een brug bij de Wethouder v.d. Vaartlaan.

De vaart is enkele maanden geleden gedempt en deze gevelsteen is tijdelijk in bewaring bij het HGOP. Deze steen uit 1747 is daarvoor al drie maal herplaatst. Er staat op te lezen dat de toen 11-jarige Adrianus Post Brants de eerste steen heeft gelegd van de nieuwe bruggen. In de Pijnackerse geschiedenis is terug te vinden dat hij de zoon was van de schout Pieter Post Brants en zelf ook van 1769 tot 1795 schout was van Pijnacker. Deze gedenksteen werd in 1974 geplaats in de lage muur aan de kant van de Kleine Vlielandse Watering. In 2016 komt er een nieuwe plaats in een muurtje aan de kant van de Klapwijkseweg.

De tentoonstelling is tot en met augustus te zien in de bibliotheek aan de Julianalaan 47 in Pijnacker. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn wekelijks twee vrijwilligers van het H.I.P. aanwezig op óf vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur óf op zaterdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur om uw vragen te beantwoorden. Op een LCD scherm zijn doorlopend oude foto’s van oud Pijnacker te zien die betrekking hebben op het thema.