Richard van Oevelen overhandigt zijn boek aan de Commissaris van de Koning

Raadslid Richard van Oevelen (24) van Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp overhandigde 8 juni zijn boek ‘De provincie in het nauw’ aan Jaap Smit, de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. Het boek is gebaseerd op de masterscriptie waarmee Richard van Oevelen eind april 2016 cum laude afstudeerde in de Rechtsgeleerdheid, met als specialisatie Staats- en bestuursrecht, aan de Universiteit Leiden. Job Cohen was zijn scriptiebegeleider. In het boek onderzoekt het jongste raadslid van Pijnacker-Nootdorp wat de toekomst is van de provincie als bestuurslaag binnen de Nederlandse bestuurlijke hoofdstructuur, bestaande uit het Rijk, 12 provincies en 390 gemeenten. Hij stelt dat de laatste tientallen jaren de provincie als middenbestuur onder druk is komen te staan. Zo wordt geprobeerd de omvang en het takenpakket van de provincie te wijzigen. Daarnaast worden taken die gemeenten overstijgen steeds meer uitgevoerd door samenwerkingsverbanden tussen gemeenten onderling in plaats van door de provincie. Zo ontstaat er op steeds grotere schaal een verkapte vierde bestuurslaag die per definitie een veel minder democratisch gehalte heeft. De provincie vormt een bestuurslaag met een ‘bleek politiek profiel’ en dreigt verstikt te raken tussen het Rijk en de opschaling van gemeenten. Dit beeld wordt bevestigd en versterkt door de ontwikkeling van de metropoolregio’s.
De provincie zit al langer in het nauw. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt al gesproken over een bestuurlijke reorganisatie. Tal van ideeën en visies zijn de revue gepasseerd: een vierde bestuurslaag tussen provincies en gemeenten, grotere provincies, kleinere provincies of juist veel gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Maar na ruim 70 jaar parlementair debat hebben geen van deze plannen geleid tot structurele aanpassingen, terwijl de regionale en stedelijke problemen juist wel een goede, slagvaardige en structurele aanpak nodig hebben. Richard van Oevelen behandelt deze problematiek en bestuurlijke ontwikkelingen in zijn boek en sluit uiteindelijk af met enkele aanbevelingen om de provincie een perspectief te bieden.

Tijdens de ontmoeting bleek al snel dat de Commissaris van de Koning de constateringen en conclusies van het raadslid onderschrijft. Tegelijkertijd zijn zowel de Commissaris van de Koning als Richard van Oevelen het er over eens dat provincies en gemeenten vooral niet moeten verzanden in een hernieuwde discussie over taken en bevoegdheden.
“We moeten nu vooral proberen in Zuid-Holland, maar ook in de rest van Nederland, de samenwerking met elkaar te zoeken om onze regio vooruit te helpen. Dat is onze taak. Tegelijkertijd zullen de regering en het parlement de discussie over onze bestuurlijke hoofdstructuur en de inrichting daarvan wel moeten voortzetten. Het zou goed zijn als ze in die discussie eindelijk eens een duidelijke keuze zouden maken. Met mijn aanbevelingen hoop ik aan die discussie bij te kunnen dragen.”, zo laat Richard van Oevelen in een reactie na afloop van zijn gesprek met de Commissaris van de Koning weten.

Nieuwsgierig geworden? Zie voor nadere informatie over het boek www.deprovincieinhetnauw.nl!