Mogelijk bommen langs A12, 11 woningen 2 weekends ontruimd

Bij werkzaamheden op Zoetermeers grondgebied langs de A12, voor de aanleg van een faunatunnel onder de snelweg, zijn vermoedelijk twee explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het zou mogelijk gaan om twee duizendponders, afgeworpen door de Geallieerden. De bommen worden in twee weekends in juli opgeruimd. Het opgraven en afvoeren van de explosieven heeft gevolgen voor de bewoners van elf woningen en bedrijven die aan de Pijnackerse kant van de A12 zijn gelegen. Die moeten in de weekends van 9 op 10 juli en van 16 op 17 juli worden ontruimd. Ze liggen binnen de zone met een straal van een kilometer rond de vindplaats. De betreffende bewoners zijn vanmorgen per brief geinformeerd door de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.
De twee bommen zouden boven elkaar in de grond liggen, de een op een diepte van 5 meter en de tweede op 7,5 meter diep. Volgens de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie is het niet mogelijk om de beide bommen in één weekend op te graven en af te voeren. Dat gebeurt daarom in twee keer: telkens in de nacht van zaterdag op zondag. In deze nachten moet iedereen tussen tien uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens het huis uit. Ook huisdieren kunnen niet blijven. Bewoners die niet zelf voor onderdak bij familie kunnen zorgen, krijgen door de gemeente onderdak aangeboden.

Aan de Zoetermeerse kant van de A12 moeten twee bedrijven worden ontruimd. Ook het verkeer op de snelweg en op de spoorlijn zullen in de twee nachten worden stilgelegd. Als alles goed gaat worden de explosieven afgevoerd en ergens in Wassenaar tot ontploffing gebracht.