Gemeente kan weinig doen tegen overlast houtvuur

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft weinig mogelijkheden om rookoverlast voor omwonenden door houtkachels en vuurkorven aan te pakken. In antwoord op vragen van de fractie van D66 geeft het college van B & W aan, geen eigen beleid te hebben op het gebied van bestrijding van deze overlast. Ook zijn er vrijwel geen handhavingsmaatregelen. In de Tweede Kamer liet de staatssecretaris van Milieu eind vorig jaar op schriftelijke vragen weten dat de gemeenten zelf moeten bepalen op welke wijze ze dergelijke rookoverlast willen bestrijden. Voor de D66-fractie was dat aanleiding om bij het college van Pijnacker-Nootdorp te vragen welk beleid hier wordt gevoerd op dit terrein.
Volgens B & W is er in onze gemeente in de afgelopen jaar slechts één klacht binnengekomen over overlast door een houtkachel. Indien nodig wordt samen met de brandweer gekeken of een houtkachel inclusief afvoerpijp in goede staat verkeert en of de uitmonding van het rookkanaal aan de bouwkundige eisen voldoet.

Maar verder zijn er nauwelijks mogelijkheden om op te treden. Er is slechts aan algemene bepaling in het Bouwbesluit die aangefet dat men geen overlast mag veroorzaken. “Dit is echter een subjectieve beoordeling en is lastig te hanteren in de praktijk.”