Delfgauw krijgt eindelijk zijn groene buffer

Er wordt al jaren over gesproken, maar over anderhalf jaar is het dan toch zo ver: Delfgauw krijgt een groene buffer tussen de oude kern en het glastuinbouwgebied. Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst bereikt met het glastuinbouwbedrijf Sonneveld over de afbraak van enkele kassen en de aanleg van een groene buffer van zo’n 7000 vierkante meter. Alle glasopstanden en bedrijfsruimten in het gebied worden afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een groengebied met een kleine kudde schapen, die voor de begrazing gaan zorgen. Ook komen er schaduwrijke notenbomen. Door de groene buffer komt een half verhard wandelpad, dat openbaar toegankelijk zal zijn.
Ter compensatie mag Sonneveld in het kader van de zogenaamde ruimte voor ruimteregeling drie kavels realiseren voor vrijstaande woningen. Deze woningen komen op de hoek van de S. van de Oyeweg en de Reginastraat.

Motie uit 2011

Over de groene zone wordt al jaren gesproken. Al in 2011 werd in de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgedragen om de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken. Daarvoor werd ook toen al nadrukkelijk gekeken naar de glasopstanden van Sonneveld. Een jaar eerder waren bewoners al in het geweer gekomen toen in een ontwerp bestemmingsplan voor het gebied het bedrijf opnieuw voor duurzaam en 10 meter hoog glas zou worden bestemd.

In de afgelopen vijf jaar is er veelvuldig overleg geweest tussen de gemeente, de bewonersvereniging en de vertegenwoordiger van de eigenaar van het perceel. Dit proces heeft helaas langer geduurd dan werd verwacht, zo meldt het college van B & W nu in het herinrichtingsplan.

Swane-Campen

De grond waarop de groene buffer komt, blijft eigendom van Sonneveld. De ondernemer legt op eigen kosten de groene zone aan en zorgt ook voor het onderhoud daarvan.

Voor het project, dat de naam ’Swane-Campen’ krijgt, en voor de drie nog te bouwen woningen moet wel een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt. De gemeenteraad van Piojnacker-Nootdorp bespreekt donderdagavond het voorontwerp voor dit bestemmingsplan.