Check zelf: is je huis geschikt voor de toekomst?

Directeur Harry Keuter van de SWOP en wethouder Bernard MInderhoud (Ouderen) stelden woensdagmiddag samen de website ’Hoe woon ik straks’ in gebruik. Op deze website kunnen bewoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan de hand van een uitgebreide vragenlijst zelf inventariseren of hun woning geschikt is er om ook op latere leeftijd te blijven wonen, al dan niet met aanpassingen. Op de website www.hoewoonikstraks.nl wandel je aan de hand van de checklist als het ware door je huis om de mogelijke knelpunten te noteren. Dat begint al bij het pad naar de voordeur: is daar sprake van hoogteverschil? En hoe hoog is de drempel? En de breedte van de voordeur?
Vervolgens wordt gekeken of je voldoende ruimte hebt in de gang of het halletje, hoe het met de toegankelijlkheid van het toilet is gesteld en hoe de situatie is in de woonkamer. Zijn daar bijvoorbeeld stopcontacten op heuphoogte, of zitten die een stuk lager?

In het checkformulier wordt ruime aandacht besteed aan de keuken. Hoe hoog zitten de keukenkastjes, is er voldoende ruimte om je makkelijk te bewegen, enzovoort. Zo loop je aan de hand van het formulier vervolgens ook de slaapkamers en de badkamer door.

Even opmeten

Het invullen van het formulier kan nog wel een klusje zijn. Hier en daar worden vragen gesteld die je even moet nakijken of opmeten, zoals de breedte van de deuren. Het is echter geen probleem om het formulier een keer globaal door te lopen en alvast deels in te vullen, om dit op een later tijdstip te vervolgen. Er is in voorzien dat je de check tussentijds kunt afbreken om er later mee verder te gaan. Als je met de check klaar bent, dan kun je er voor kiezen om over het resultaat verder advies te vragen aan de SWOP. Dat hoeft niet per se: je kunt de checklist ook voor jezelf opslaan of uitprinten.

Volgens wethouder Minderhoud is het belangrijk om al vroeg te beginnen met zo’n check van je huis. “Dat zou je eigenlijk al kunnen doen als de kinderen net de deur uit zijn. Misschien wil je dan je huis anders inrichten, of maak je plannen voor een verbouwing in de toekomst. Mensen blijven steeds langer in hun eigen huis wonen, dus dan is het goed om er al in een vroeg stadium op voorbereid te zijn dat er straks misschien aanpassingen nodig.”