B & W: uitspraak had minder prominent gemoeten

Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp geeft toe dat het beter was geweest als tijdens een bijeenkomst met de pers ‘minder prominent was benoemd’ dat er plannen zijn om huurwoningen op te kopen om vluchtelingen te huisvesten. Dat schrijft wethouder Melzer als antwoord op vragen van Gemeentebelangen. Piet Melzer noemde het opkopen van huurwoningen onlangs tijdens het tekenen van een prestatiecontract met woningcorporatie Rondom Wonen als een van de opties om dit jaar voldoende vluchtelingen met een verblijfstatus te kunnen huisvesten. Voor die ondertekening was de lokale pers uitgenodigd. Feel Good Radio maakte na deze bijeenkomst direct melding van deze mogelijkheid, en ook andere lokale media schreven er over.
De raadsfractie van Gemeentebelangen was hier nijdig over, omdat de mogelijke aankoop van huurwoningen een van de overwegingen was geweest in een besloten vergadering met de gemeenteraad, kort voor de ondertekening. De afspraak was dat de informatie uit die bijeenkomst ‘prudent’ zou worden behandeld. Hoe kon het gebeuren dat wethouder Melzer er dan wel in het bijzijn van de pers opmerkingen over maakte, wilde de fractie via schriftelijke vragen aan het college van B & W weten.

Verrast

Het college begrijpt dat raadsleden zich ‘verrast’ kunnen voelen door deze uitspraken, schrijven B & W in het antwoord op de schriftelijke vragen. ‘Achteraf was het beter geweest als deze optie minder prominent naar voren zou zijn gekomen.’

B & W geven in het antwoord ook aan dat het idee al eerder was genoemd, namelijk in het Plan van Aanpak Huisvesting Statushouders 2016, dat in maart als openbaar stuk naar de raad is gezonden.

Er is overigens over de aankoop van tien huurwoningen door de gemeente nog geen besluit genomen, schrijft Melzer.