Mogelijk keerspoor Randstadrail in Pijnacker-Nootdorp

De E-lijn van de Randstadrail kampt met capaciteitsproblemen. In de spits reizen zoveel mensen met de Randstadrail richting Rotterdam, dat de RET niet meer aan de eisen kan voldoen. De oplossing: extra ritten in de spits. Om dit mogelijk te maken moet wellicht op het grondgebied van Pijnacker-Nootdorp een keerspoor komen, waar metrostellen kunnen worden opgesteld. Het laten rijden van extra metro’s in de spits hoeft niet op de gehele E-lijn. Dat is om allerlei redenen ook niet zomaar te realiseren. Het is met name het stuk tussen de haltes Berkel Westpolder en Rotterdam CS dat meer capaciteit nodig heeft. Op dat traject moeten op drukke momenten extra metrostellen worden tussengevoegd. Hiervoor is een keervoorziening nodig, waar een metro buiten het doorgaande spoor wordt opgesteld en tussengevoegd op het moment dat dat nodig is.
Een stuurgroep, waarin ook de Pijnacker-Nootdorpse wethouder Piet Melzer zitting heeft, heeft vijftien locaties in beeld gebracht waar zo’n keerspoor zou kunnen komen. Enkele daarvan liggen op het grondgebied van Pijnacker-Nootdorp, heeft wethouder Melzer aan de gemeenteraad laten weten.

In oktober zal de stuurgroep een keuze maken welke plek de voorkeur heeft. Daarbij zal onder meer worden gelet op de extra geluidhinder die zo’n keerspoor kan opleveren.