actie #stopdepillenchaos

Irma Scheurink heeft sinds 2012 de diagnose Parkinson. Graag geven wij aandacht aan haar mijn fietstocht.

Actie #stopdepillenchaos
Het  de bedoeling dat Irma op vrijdag 26 juli vertrek op de fiets om aandacht te vragen voor de actie #stopdepillenchaos.  Daarvoor wil Irma met Ruud Overes en Adorien ten Doeschate door Europa gaan fietsen (totale tocht 3200 km). Ze vertrekken ieder vanaf onze eigen woonplaats. Irma heeft bedacht dat het wel leuk zou zijn te vertrekken vanaf het Sportinstituut Pijnacker van Rinus Bosman (Westlaan 20, Pijnacker). Het vertrek staat gepland 26 juli om 10.00 uur.  De volgende dag gaan Irma, Ruud en Adorien gezamenlijk vanuit Eersel via Duitsland naar Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk. Onderweg willen ze ambassades bezoeken en contact leggen met Parkinson verenigingen. Ze willen vervolgens in Brussel een petitie aanbieden en de tocht op 7 september afsluiten bij de Bike voor Parkinson in Valkenburg  op de Cauberg. Meer informatie is te vinden op mijn website https://irmategenpillenchaos.travel.blog

Te duur, vervuild, of ze zijn er niet
Dagelijks horen we in het nieuws verhalen over medicijnen. Of ze zijn te duur, of ze zijn vervuild, of ze zijn er niet. Uit onderzoek weten we dat 1 op de 2 personen bij de apotheek te horen krijgt dat zijn medicijn er niet is. Soms komt het een dag later, soms na een week en soms helemaal niet.

Afhankelijk van de juiste medicatie
“Als parkinsonpatiënt ben ik erg afhankelijk ben van de juiste medicatie en juiste hoeveelheid”, zo verteld Irma. “Als een middel tijdelijk niet verkrijgbaar is, moet je over naar een gelijkwaardig middel, maar tussen gelijkwaardige middelen mag een verschil zitten van 20%. Daardoor moet je weer opnieuw worden ingesteld. Wat weer voor veel problemen kan zorgen. En daarnaast heb je door andere hulpstoffen ook nog kans op andere bijwerkingen. Dat alles leidt ook tot onzekerheid en onrust. Niet voor niets geldt Parkinson als uitzondering bij het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars”.

11 miljoen Nederlanders afhankelijk van medicijnen
In Nederland zijn meer dan 11 miljoen mensen afhankelijk van hun medicijnen. Irma: “Het maakt voor hen niet uit waarom een medicijn er niet is. Maar dat het er niet is kan het verschil betekenen tussen beter worden of ziek. Als een medicijn er niet is wijzen fabrikanten, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars naar elkaar. Niemand voelt zich verantwoordelijk. En patiënten staan in de kou. #Stopdepillenchaosis een oproep aan al deze partijen”.

Overheid moet hierin verantwoordelijkheid en regie nemen
“We willen de actie #stopdepillenchaos steunen door hiervoor aandacht te vragen. Wij vinden dat de overheid hierin verantwoordelijkheid en regie moet nemen. Zowel de Nederlandse overheid als de Europese Unie” aldus Irma. Een van de oorzaken is immers de sterk toegenomen afhankelijkheid van China en India voor grondstoffen, en dat geldt voor heel Europa, niet alleen voor Nederland.