Blauwalgen in de Dobbeplas

Op dit moment geldt er een waarschuwing voor blauwalgen in de Dobbeplas. Blauwalgen geeft kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Bacteriën

Water in een zwembad wordt regelmatig schoon gemaakt. Dat gebeurt niet bij natuurwater. Zeker als het warm is (en juist lekker om te zwemmen) verandert er van alles in het water. Blauwalgen en bacteriën houden erg van warmte. Hoogheemraadschap van Delfland controleert daarom van 1 mei tot 1 oktober de waterkwaliteit van 12 zwemplassen die de provincie Zuid-Holland heeft uitgekozen.

Blauwalg

Blauwalgen zijn, anders dan hun naam doet vermoeden, groen van kleur. Ze kunnen een drijflaag vormen op het water. Ze produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor jezelf en voor dieren. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. Je kan er bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen van krijgen.

Dobbeplas en de Delftse Hout

Het zwemwater in de Dobbeplas en de Delftse Hout wordt gecontroleerd. Dit geldt niet voor andere sloten en vaarten. Hier kun je sowieso beter niet in zwemmen.

Check zwemwater

Wil jij zwemmen? Check dan de kwaliteit van het zwemwater op https://www.zwemwater.nl