Burgemeester Björn Lugthart reikt Nederlanderschap uit aan 33 mensen tijdens naturalisatieceremonie

Op 28 september 2022 heeft Björn Lugthart, burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, aan 33 mensen – bestaande uit 11 kinderen en 22 volwassenen – het Nederlanderschap uitgereikt. Deze mensen kwamen uit vele verschillende landen, Europa en daarbuiten, namelijk: Roemenië, Turkije, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Marokko, Polen, Duitsland, Bulgarije, Canada, Angola, India, Egypte, Oekraïne, Somalië, Syrië, Uganda en Eritrea. Het was de eerste feestelijke en “traditionele” Naturalisatieceremonie sinds de coronacrisis. Dit betekende dat het volledig en zonder beperkingen gevierd kon worden – natuurlijk extra mooi voor de mensen.

De ceremonie
Tijdens de ceremonie legden de genodigden tegenover de burgemeester de “verklaring van verbondenheid” af door het zwerven van de eed of het uitspreken van de belofte. Het is nu bewezen dat de mensen verbonden zijn met de Nederlandse maatschappij en de rechten en plichten die daarbij horen. De naturalisatie, die daarvoor gezorgd heeft, is het laatste onderdeel in het proces van een Nederlandse nationaliteit krijgen. Hiermee mogen de nieuwe Nederlanders verschillende dingen doen, zoals:

– politiek actief worden (waaronder stemmen)
– wonen en werken in EU-landen
– hulp vragen bij Nederlandse ambassades in het buitenland

Burgemeester’s toespraak
Tijdens zijn toespraak vertelde de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit, de verbondenheid met de Nederlandse samenleving en zijn enthousiasme voor de terugkomst van deze ceremonie. “U bent straks niet alleen Nederlander, maar ook inwoner van de gemeente Pijnacker-Nootdorp Ik hoop dat u heel lang en met heel veel plezier in onze gemeente blijft wonen. En dat u zich hier snel thuis zal voelen.”

Afsluiting
Ten slotte werd de ceremonie afgesloten met de uitreiking van het document waarop staat dat ze het Nederlandschap hebben verkregen. Met dit document kunnen de mensen een paspoort of identiteitskaart aanvragen. En, natuurlijk, kregen de genodigden ook een mooie bos bloemen en de Nederlandse vlag.