Burgemeester sluit bedrijfspand Delfgauw na aantreffen hennepkwekerij

Burgemeester Björn Lugthart heeft vrijdag 2 juni een bedrijfspand aan de Schepenstraat in Delfgauw voor zes maanden gesloten. De politie trof eerder in dit pand een hennepkwekerij aan. Tijdens de sluiting kan het pand niet gebruikt of betreden worden.

Hennepkwekerij met 326 planden
Agenten troffen vrijdag 12 mei in het bedrijfspand in verschillende ruimtes een hennepkwekerij aan met in totaal 326 planten. Ook bleek dat illegaal stroom werd afgetapt. De politie nam de planten en de apparatuur (lampen, e.d.) in beslag voor vernietiging. De recherche doet nog verder onderzoek. Bij de vondst van een hennepkwekerij stelt de politie een rapport op voor de gemeente zodat een burgemeester op basis van de Opiumwet bestuurlijke maatregelen kan nemen. In dit geval kondigde burgemeester Björn Lugthart, via een brief aan de eigenaar, aan het pand te sluiten. Volgens de wet heeft een eigenaar dan de mogelijkheid binnen een bepaalde periode bezwaar (zienswijze) in te dienen. Hier is geen gebruik van gemaakt, waardoor het pand nu officieel is gesloten.

Gevaar voor omgeving
Burgemeester Björn Lugthart: “Samen met de politie en het Openbaar Ministerie geven we veel prioriteit aan de aanpak van dergelijke criminele activiteiten. Hennepkwekerijen leveren brandgevaar op en bovendien is er vaak een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Ze zijn dan ook zeer gevaarlijk voor de omgeving en daarmee onze inwoners. Een veilig woon- en ondernemersklimaat is belangrijk. Daarom grijpen we in en sluit we deze panden om deze criminaliteit de kop in te drukken.”

Melden helpt
De politie en gemeente kunnen de aanpak van criminaliteit niet alleen. De ogen en oren van inwoners zijn daarbij erg belangrijk. U kunt een hennepkwekerij herkennen aan bijvoorbeeld elektriciteitsproblemen in de buurt, afgeplakte ramen, stank, vocht, schimmel of lekkages in of rondom de woning/bedrijfspand of licht dat constant brandt. Ruikt u henneplucht en/of denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Het is altijd belangrijk om signalen, verdachte situaties of vermoedens van criminaliteit te melden. Dit kan bij de politie via 0900-8844. Wilt u liever een melding anoniem doen? Dan kunt u terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.