[COLUMN] Erik Bevaart – Alle 16 apart

Erik Bevaart uit Pijnacker schrijft voor myfavoritesong.nlde website voor elke ware popmuziekliefhebber, regelmatig een gastcolumn. Hij is nu toe aan de 40e column.

Door Erik Bevaart

De 40e column moet iets bijzonders bevatten… Moet deze dan over de Top 40 gaan, bijvoorbeeld over artiesten die 40 jaar geleden een hit hadden? Had zo maar gekund, maar eerlijk gezegd vind ik 1981 beslist geen topjaar in de geschiedenis van de popmuziek. Nee, liever iets waar mijn hart wél bij ligt en dat is bij de oude nederpop. Hierover heb ik al diverse columns geschreven, o.a. After All Verwarring, Unieke Nederpopprojecten en Dutch Invasion. Dit keer handelt de gastcolumn over bijzondere Nederlandse combi’s. Dit kunnen duetten zijn, maar ook opmerkelijke gastbijdragen.

Twee jazzdrummers die in aanraking met een popgroep kwamen zijn duidelijke voorbeelden: Martin van Duynhoven bij Group 1850, resulterend in de legendarische elpee ‘Paradise Now’ en Han Bennink bij The Ex, een samenwerking die enkele opnamen op cassette opleverde. Het gaat om muzikanten die in een ander genre een samenwerking tegemoet gaan. Onverwachte combi’s. The Tower was dat in 1968 natuurlijk ook, waar Boudewijn de Groot met o.a Eelco Gelling ‘In Your Life’ opnam. Dat hij enkele jaren geleden met George Kooymans en Henny Vrienten onder de naam Vreemde Kostgangers een ensemble ging vormen, is dan voor deze opsomming minder verrassend.

16 andere voorbeelden van bijzondere combi’s uit de Nederpop (maar er zijn er natuurlijk meer):
1. Wibi Soerjadi met Di-rect
Blind For You‘ van Di-rect werd in 2005 een hit voor de Haagse band, waar Wibi Soerjadi een belangrijke bijdrage leverde.

2. Herman van Veen met Barry Hay
De leden van Golden Earring hebben allen soloprojecten gemaakt. In 1972 kwam Barry Hay met ‘Only Parrots, Frogs And Angels’, waarop acht eigen nummers van Hay staan. Hij wordt bijgestaan door o.a. Robert Jan Stips, die toen nog deel uitmaakte van Supersister, gitarist Hans Hollestelle en met Herman van Veen als solerend elektrisch violist op ‘Sometimes Three Times‘.

3. Kaz Lux met André Hazes
Om de ultieme wens van André Hazes in te vullen, moest er een blues-cd gemaakt worden. Hazes kreeg die gelegenheid met de plaat ‘Dit Is Wat Ik Wil’. André Hazes had graag blues- en rock ’n roll-zanger willen worden en zingt dit genre vol klassiekers met onder anderen Kaz Lux, Jan Akkerman en Herman Brood. ‘The Thrill Is Gone‘ is natuurlijk vooral bekend van B.B. King. ‘Dit Is Wat Ik Wil’ werd het minst verkochte album van Hazes.

4. Jan Akkerman met Chiel Montagne
Chiel Montagne maakte in 1969 een elpee met teksten die hij opzegt. Deze woorden werden van muziek voorzien door Jan Akkerman.

5. Getty Kaspers met Rick van der Linden en Rein van den Broek
De zangeres werd bekend van Teach-In, maar heeft daarna deel uitgemaakt van de groep Balloon, die naast Kaspers bestond uit Wilma van Diepen en John Gaasbeek. Met deze groep zingt zij op de plaat ‘Cum Laude‘ van het van Ekseption bekende duo, waarop voornamelijk bewerkingen van klassieke nummers staan.

6. Jacqueline Govaert met Armin van Buuren
Het nummer ‘Never Say Never‘ is een originele opname en geen een of andere remix, zoals bijv. Armin van Buurens hit met Racoon. Deze gelden niet als een concrete samenwerking.

7. Herman Brood met Sjef van Oekel
Zo’n combinatie moet wel pret opleveren en dat doet het. De single ‘Nooit Meer Terug Naar Die Rotschool‘ is uit de handel genomen vanwege de allesbehalve pedagogisch verantwoorde boodschap voor de jeugd die dit nummer uitstraalt.
Herman Brood is vaker een samenwerking aangegaan, zoals hij met André van Duin een bewerking van de Eddie Floyd-hit ‘634-5789‘ maakte en met Willeke Alberti een remake van ‘Omdat Ik Zoveel Van Je Hou‘.

8. Gerard Joling met Herman Brood
Ter gelegenheid van Herman Broods 50ste verjaardag is ’50 The Soundtrack’ verschenen, waarop Herman Brood meerdere duetten doet. Met bijdragen van o.a. Nina Hagen, Dick Dale, Henny Vrienten, Jules Deelder, André Hazes en Trijntje Oosterhuis. Een wat afwijkende in deze is ‘Forever‘ die Brood samen met Gerard Joling doet.

9. Henk Westbroek met metalband Goddess of Desire.
De Nederlandse metalband G.O.D. oftewel Goddess of Desire heeft enkele parodieën opgenomen, waaronder ‘Sinterklaas (Wie Kent Hem Niet)’ als ‘Satanklaas‘. Hieraan werkte Henk Westbroek mee.

10. Junkie XL met Anouk
Between The Walls‘ uit 2004 was een zeer bescheiden succes voor Anouk met Junkie XL. Hoogste plek in de Top 40 werd de 35ste, waar ze later dat jaar een grote hit zou scoren met ‘Girl’.

11. Floor Jansen met Henk Poort
Voor het succesvolle televisieprogramma Beste Zangers gold het duet van de zangeres van de Finse band Nightwish Floor Jansen met de operazanger Henk Poort ‘The Phantom of the Opera‘ als een hoogtepunt in 2019.

12. Ton Sijbrands met Jaap Dekker
Boogie woogie pianist Jaap Dekker heeft eind 1972 een hit gescoord met ‘In Een Groen, Groen Knollenland’ en in 1974 wordt de elpee ‘Honky Tonk Train Blues’ opgenomen met daarop het nummer ‘Harlem Souvenir‘. De toenmalig wereldkampioen dammen Ton Sijbrands blijkt op dit korte nummer verdienstelijk gitaar te kunnen spelen. Dekker liet zich doorgaans omringen door goede gitaristen. Op de elpee ‘Set Points’ speelt Jan de Hont en op ‘Dekker Plays Domino’ speelt de 20-jarige Adje van den Berg gitaar, nog in het prille begin van een imposante loopbaan.

13. Danny Vera met André van Duin
Het nummer ‘Voor Altijd‘ is een liefdevolle ode van André van Duin aan zijn in 2020 overleden man. De muziek werd geschreven door o.a. Danny Vera en Sven Figee en het werd voor het eerst opgevoerd tijdens het programma Matthijs Gaat Door.
Even tussendoor een vraagje: welke artiest, die in het voorprogramma van The Rolling Stones gestaan heeft, die nummers gecoverd heeft van o.a. Leonard Cohen en The Everly Brothers, heeft zowel met de populairste hedendaagse rockzanger als populairste overleden rockzanger van Nederland opnamen gemaakt? Niet vanzelfsprekend dat men direct uitkomt op André van Duin.

14. Zangeres Zonder Naam met Normaal
Dat de cover van Bill Haleys klassieker ‘Rock Around The Clock‘ door een zeer bijzondere combinatie opgenomen is, is wel duidelijk. Zie hier een aparte opname.

15. Helloïse met The Star Sisters
Het Los Vast Kuipspektakel in 1986 bood ook een merkwaardige combi, waar ‘I Wanna Know What Love Is‘ van Foreigner ten gehore werd gebracht.

16. Supersister met Los Alegres
Onder de naam Sweet Okay Supersister werd in 1974 een soort vervolg van Supersister gestart door Robert Jan Stips en Sacha van Geest. Er werd zelfs een single opgenomen met de steelband Los Alegres. ‘Coconut Woman‘, dat op plek 15 van de Top 40 belandde. Samen met ‘Here Comes The Doctor’ staat dit ook op de elpee Spiral Staircase.

Heb je een goed voorbeeld om dit lijstje aan te vullen, laat het weten aan myfavoritesong.nl. We willen het graag aanvullen. Doe je best en meld het ons.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees