[COLUMN] De stunt van Q65’s ‘The Life I Live’ vandaag exact 55 jaar geleden

De Pijnackerse muziekliefhebbers Erik Bevaart en Marcel Mulhuyzen hebben samen met schrijver Karel Kanits het boek ’55 Verrassende Verzamelelpees’ uitgebracht. Bij de elpees in het boek horen mooie verhalen uit de geschiedenis.

Column door Erik Bevaart: 

Op 5 juni is het 55 jaar geleden dat er een legendarische stunt plaatsvond bij de Pier. De Haagse groep Q65 kwam ter gelegenheid van de promotie van hun tweede single ‘The Life I Live’ met een rubberbootje uit Engeland terug ‘gevaren’ en werd op het strand opgewacht door minimaal 10.000 man. Wikipedia spreekt zelfs van 30.000 mensen. Een mooi verhaal waar de platenmaatschappij dacht met een stunt bekendheid voor het nummer te vergaren met zelfs een optreden in Engeland.

Stunt werd tegengehouden
De stunt kon echter niet doorgaan, omdat men vergeten was een werkvergunning te regelen. Hoe knullig. Verder lukte de stunt min of meer bij toeval (ook al werd er maar weinig met het rubberbootje gevaren). Radio Veronica, toen nog zendpiraat, maakte van die boottocht een enorme hype.

Lijflied voor Babyboomers
Op 11 juni 1966 bereikte The Life I Live de Top 40. Het zou hun grootste hit worden, zeg maar een échte nederbeatklassieker die elk jaar in de Top 2000 staat..The Life I Live werd gebruikt als leader voor de KRO-serie Seinpost Den Haag (2011) en in 2016 is een stuk tekst onthuld nabij het Almeloplein. Dat doen ze in Den Haag best goed. Het nummer The Life I Live is voor een hele generatie babyboomers een soort lijflied. Terecht dat in het boek 55 Verrassende Verzamelelpees van de Pijnackerse schrijver Erik Bevaart en anderen dit nummer aandacht verkrijgt.

Het gebeurde 55 jaar geleden
Niet alle leden van Q65 leven nog, maar wel o.a. gitarist Frank Nuyens, bassist Peter Vink en drummer Beer Klaasse (ook bekend van Groep 1850). Laatstgenoemde woont nog steeds in Den Haag. In 1966 speelde Klaasse nog bij The Kick. Zij hadden bij de trouwerij van Beatrix en Claus in maart 1966 ook een stunt bedacht om nationale bekendheid te vergaren door een groot spandoek met The Kick op het dak van het Binnenhof te plaatsen. Leuk bedacht, maar de politie wist dit te verhinderen en sommige bandleden mochten een nachtje in de cel verblijven. Allemaal 55 jaar geleden, toen Koningin Maxima niet eens geboren was.


Boek ’55 verrassende Verzamelelpees’

Het boek ’55 Verrassende Verzamelelpees’ is in beperkte oplage verschenen en verkrijgbaar bij o.a. Paagman, Van Atten en RockArt.

Meer info is te lezen op myfavoritesong.nl de unieke muziekwebsite van Marcel Bizarro.