Door Erik Bevaart:
Op 6 juli 1971 overleed Louis Armstrong aan een hartaanval, 50 jaar geleden. Voor wie niet bekend is met deze jazzmuzikant, is het belangrijk om te beseffen dat hij één van de beroemdste en succesvolste jazzmuzikanten ter wereld is geweest, die niet alleen veel platen gemaakt heeft, maar ook in bekende films gespeeld heeft. Een artiest die alle werelddelen bezocht (ook meerdere optredens in Nederland deed), overal geliefd was en wiens bijnaam Satchmo, een afkorting van satchelmouth (buidelmond), ook op zijn graf prijkt.
Een einde aan 50 jaar carrière
De klap van Armstrongs overlijden zal vooral hard aangekomen zijn in de kringen van jazzliefhebbers, want popliefhebbers moesten nog bijkomen van de plotseling dood van The Doors-zanger Jim Morrison, die op 3 juli in Parijs dood in bad aangetroffen werd. Waar de carrière van Jim Morrison zodoende na amper vijf jaar ophield, duurde die van Louis Armstrong aanzienlijk langer, totaal zo’n 50 jaar.
Overeenkomsten en nalatenschappen
Beiden hebben een nalatenschap, dat uit meer bestaat dan songs die eeuwigheidswaarde hebben. Voor Louis Armstrong geldt dat hij door zijn charisma geassocieerd wordt met blijdschap, waar echter voor Jim Morrison vooral de Club van 27 is gaan overheersen. Diens graf op de begraafplaats ‘Père-Lachaise’.geldt als een soort bedevaartsoord. Eén van de weinige overeenkomsten tussen Armstrong en Morrison is dat ze beiden kort in Parijs gewoond hebben en dat zij in 1967 een zeer grote hit hadden: The Doors met ‘Light My Fire’ en Louis Armstrong met ‘What A Wonderful World’. Er zijn vooral grote verschillen in beider levensloop én muzikale ontwikkeling, dat dit geen zin heeft om stuk voor stuk op te sommen.
Roerige jeugd
Van Armstrong is wellicht niet algemeen bekend dat hij als 11-jarig jochie opgepakt werd wegens wapenbezit en anderhalf jaar in een opvoedtehuis geplaatst werd. Die tijd is niet verloren geweest; hij kreeg er muziekles. Een uiteindelijk succesverhaal in deze Wonderful World van een jochie dat bij z’n moeder en oma opgroeide in de wijk Battlefield in New Orleans en op zijn 17de trouwde met een prostituee.
Verschillende liefdes
Overigens is hij drie maal gescheiden. Zijn tweede vrouw was Lillian Hardin, een pianist / zangeres, die o.a. het nummer ‘Bad Boy’ onder de titel ‘Brown Gal’ in 1936 schreef en opnam. ‘Bad Boy’ werd een hit voor The Jive Bombers en is ook gecoverd door o.a Ringo Starr en Mink DeVille. Zij overleed overigens enkele weken na Armstrong, nadat ze tijdens een herdenkingsconcert voor Louis Armstrong op televisie achter de piano in elkaar stortte. Met de beroemdste mensen uit de vorige eeuw is er met Satchmo een connectie, variërend van Billie Holiday, Mae West, president Kennedy, dr. Martin Luther King tot Paus Paulus VI.
Liedjes onder de loep
In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees wordt de elpee All Star Festival besproken, dat begint met het nummer ‘Lazy River’ van Louis Armstrong samen met Bing Crosby. Deze plaat voor Unicef stamt uit 1963, een jaar dus voor de British Invasion. In het boek wordt opgemerkt dat men de artiesten (op de plaat een sterrenparade genoemd met o.a. Doris Day en Nat ‘King’ Cole) sindsdien nagenoeg niet meer in de hitlijsten aantreft. Louis Armstrong echter wist The Beatles na 14 weken van de eerste plek in Amerika af te stoten met ‘Hello Dolly!’. Deze hit zou hij opnieuw opnemen met Barbra Streisand in 1969 voor de film met gelijknamige titel. Wat enigszins in de vergetelheid is geraakt, is dat Armstrong voordat hij zijn eigen band had met blueszangeressen als Ma Rainey, Sippie Wallace en Maggie Jones opnamen gemaakt heeft.
Waar ‘Hello Dolly!’ en ‘What A Wonderful World’ niet door Satchmo geschreven zijn, geldt dit wel voor het veel gecoverde ‘Someday You’ll Be Sorry’ uit 1947. Zangeres Gunhild Carling coverde dit in 2006 en ook Charlie Watts bracht het op zijn album Long Ago & Far Away uit 1996, waar Bernard Fowler het zingt.
Strijder voor gelijkheid
Wat ten onrechte vaak vergeten wordt is dat Armstrong ook een vreedzame strijder tegen rassenongelijkheid was. Zo haalde een quote van hem de wereldpers: “They would beat Jesus if he was black and marched” en weigerde hij na de moord op dr. Martin Luther King op te treden bij de Oscar-uitreiking, die zodoende verschoven werd.
‘What A Wonderful World’ is absoluut een klassieker met eeuwigheidswaarde.
Meer info: zie www.myfavoritesong.nl
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv