D66 en VVD: Meer mogelijkheden voor opladen elektrische auto

D66 en VVD slaan de handen ineen en willen onderzoeken welke extra mogelijkheden er zijn voor het opladen van elektrische auto’s. Nu kunnen elektrische auto’s alleen nog opgeladen worden op eigen terrein of bij openbare laadpalen. De twee fracties zien ook mogelijkheden voor het opladen op openbare parkeerplaatsen met elektriciteit vanuit de eigen woning. Daniël de Wolf, raadslid voor D66: “Als dit veilig gebeurt, kan men voor de deur goedkoper laden en blijven er elders openbare parkeerplaatsen vrij: een win-win situatie!”

D66 en VVD stelden onlangs schriftelijke vragen aan het College of zij mogelijkheden ziet om opladen voor de deur, op een openbare parkeerplaats, toe te staan. In de antwoorden geeft het College aan dat zij zorgen heeft over de veiligheid en het mogelijk willen toe-eigenen van openbare parkeerplaatsen. Om deze redenen wil het College vooralsnog het opladen voor de deur niet toestaan.

Pijnacker-Nootdorp TV sprak met D’66 raadslid Daniël de Wolf.

Wat zijn de zorgen?

“Mensen kunnen struikelen over een kabel over het voetpad. Om dit risico te minimaliseren willen we de discussie aangaan wat de beste oplossing is. We willen graag in oplossingen denken. Dat zou met een kabelmat of kabelgoot kunnen zijn, al zal dit voor rolstoelers nog steeds een lastig obstakel zijn. Ik heb ook opgemerkt dat er sinds begin dit jaar ook tegels zijn waar een stuk rubber in zit gefreesd, waar je de kabel mooi onder kan leggen. Dan heb je helemaal geen issue over veiligheid. Er ligt ook verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf. Als gemeente zullen we moeten onderzoeken welke mogelijkheden we wel en welke we niet ondersteunen”.

Kijkt u ook naar voorbeelden uit andere gemeenten?

“Er zijn verschillende discussies geweest. Vanuit D’66 ben ik gaan kijken bij onze collega’s in de gemeente Wijchen. In deze gemeente was een meerderheid van de raad toch angstig voor eventuele risico’s in juridische aansprakelijkheid, daar is het plan helaas gesneuveld. Maar in Velsen en Zaanstad bijvoorbeeld is het opladen van auto’s via je huis op de openbare parkeerplek wel toegestaan. Daarbij zijn er wel strikte voorwaarden opgesteld, zodat voetgangers geen hinder ondervinden van laadkabels die over de stoep lopen. Met die kennis moet dat toch ook in Pijnacker-Nootdorp kunnen vinden wij, vandaar dat we de discussie willen openen”.

In hoeverre is er vraag vanuit de bewoners naar deze manier van opladen?

“Dit hele balletje is juist gaan rollen naar aanleiding van vraag van bewoners. Hoeveel dat zijn weet ik niet maar we willen graag de drempel verlagen voor mensen die een elektrische auto willen aanschaffen, ook voor mensen die geen eigen parkeerplek voor de deur hebben. De problematiek rondom het opladen ervaren kopers vaak als probleem nummer 1 voor het overgaan op een elektrische auto”.

Duurzame toekomst

Naast het gemak is er nog een goed argument om een eigen laadpunt te gebruiken: Opladen aan je eigen laadpaal wordt in de nabije toekomst nog duurzamer: met het zogenaamde bi-directioneel laden kan een elektrische auto ook worden ingezet als thuisbatterij.

Bi-directioneel laden?

Daniël de Wolf: “s Nachts doen je zonnepanelen niet veel en kan je mooi profiteren van de rest-energie uit de batterij van je auto. Het is gewoon een thuis-batterij op wielen. Je bewaart een deel zonne-energie. Een slimme laadpaal kan uitrekenen wat je thuisverbruik is en hoeveel restcapaciteit hij kan gebruiken uit de auto. Hiermee wordt het elektriciteitsnet ontlast, en kan men ook optimaal profiteren van zelf opgewekte stroom. Dat kan natuurlijk alleen als je je auto aan je eigen laadpaal hebt hangen en niet aan een publieke.”

D66 en VVD hebben een verzoek ingediend om het onderwerp volgende maand in de gemeenteraad te bespreken.