Dagcentrum Bizzi viert 20-jarig bestaan met nieuwe tuin

Dagcentrum Bizzi in Nootdorp viert zijn 20-jarig bestaan als een fijne plek voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Hoewel de jaren voorbij zijn gevlogen, was hun tuin in de loop der tijd verwaarloosd en niet erg gezellig meer. De financiële middelen ontbraken voor een serieuze renovatie. Gelukkig kreeg het dagcentrum hulp van alle kanten, waaronder de vrijwilligers van HORNBACHhelpt, die de tuin omtoverden tot een heerlijke buitenplek.

Dagcentrum Bizzi is een van de locaties van Stichting Ipse de Bruggen, waar (jong)volwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking kunnen deelnemen aan diverse activiteiten op hun eigen tempo. “We hebben in totaal ongeveer 85 cliënten”, vertelt begeleidster Jacqueline de Jong. “Ze maken hier muziek, werken in ons atelier of in de keuken, en verrichten productiewerk voor bedrijven. We doen dit al 20 jaar met veel plezier.”

Een chaotische tuin
Jacqueline vond het 20-jarig bestaan van Bizzi een perfect moment om iets bijzonders te doen. Ze besloot de tuin grondig aan te pakken. “Ons buitenterrein was een chaotische plek geworden en vrijwel ontoegankelijk voor rolstoelen. Er moest veel gebeuren. Ik wist dat onze stichting onvoldoende financiële middelen had. Een vriendin adviseerde me om contact op te nemen met HORNBACHhelpt. Ze reageerden enthousiast en wilden graag helpen. Toen ik dit goede nieuws deelde met collega’s en cliënten, waren ze dolblij.”

Een megaproject
Leo Wubben, Projectcoördinator van HORNBACHhelpt, bezocht het dagcentrum om het werk te beoordelen en de wensen van Jacqueline te bespreken. “Ik wist meteen dat het een megaproject was. Het opknappen van het buitenterrein sprak me erg aan, maar het hele terrein moest eerst kaal worden gemaakt en opnieuw worden bestraat. Dat was te veel werk voor ons kleine team van vrijwilligers van HORNBACHhelpt.” Jacqueline besloot de oude tegels samen met cliënten, collega’s en enkele ouders van cliënten te verwijderen. De buren van Bizzi hielpen met het verwijderen van al het groen. Bovendien kon een ander bedrijf de nieuwe bestrating tegen een vriendelijke prijs aanleggen.

Heerlijk ontspannen in een netschommel
Na al het voorbereidende werk gingen ze aan de slag. Leo had alle benodigde materialen verzameld en deze laten afleveren bij Bizzi. “We begonnen met het bouwen van een frame voor een nieuwe netschommel, waar ze dolgraag gebruik van wilden maken. Het is een enorme schommel waar je heerlijk in kunt liggen. Dankzij een tillift kunnen zelfs rolstoelgebruikers ervan genieten. Vervolgens hebben we een ruime hoekbank gebouwd van steigerhout. Om de tuin wat natuurlijker en gezelliger te maken, hebben we plantenbakken gemaakt. We gebruikten U-blokken, zodat cliënten op de rand van de bakken kunnen zitten. In deze bakken hebben we stevige, onderhoudsvriendelijke planten geplaatst, evenals kruidenplantjes waar de cliënten bijvoorbeeld thee van kunnen maken.”

Het mooiste cadeau
Dankzij het harde werk van HORNBACHhelpt, in samenwerking met cliënten en begeleiders, werd het project in één dag voltooid. “Het was een bijzonder gezellige dag met iedereen”, zegt Leo. “Het is geweldig om vrijwillig iets voor anderen te kunnen doen.” Jacqueline kijkt voldaan en dankbaar terug op het project. “Zonder HORNBACHhelpt hadden we dit nooit voor elkaar gekregen. We gaan hier samen met onze cliënten enorm van genieten. We hebben al veel buitenactiviteiten gepland voor de zomer. We hadden ons geen mooier cadeau kunnen wensen voor ons 20-jarig jubileum.”