Duurzame resultaten op de Boezem en Heron

Wethouder Ilona Jense-van Haarst met ook in haar portefeuille Economie: detailhandel en bedrijfsterreinen en werkgelegenheid, is vast in haar sas! Energiepositief in 2022, er worden door ondernemers al flinke stappen gezet. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de bedrijventerreinen de Boezem en Heron in volle gang. Het afgelopen half jaar zijn (toekomstige) ondernemers op Boezem West en Boezem Oost door geïnformeerd over subsidiemogelijkheden vanuit de provincie, door gemeente Pijnacker-Nootdorp.

De Boezem gezamenlijk in 2.615 zonnepanelen
Ondertussen zijn er op maat gemaakte adviezen opgesteld en subsidies voor ondernemers aangevraagd.  Als resultaat investeren op de Boezem nu zeven bedrijven gezamenlijk in 2.615 zonnepanelen. Hiermee gaan zij 700.000 kWh per jaar opwekken. Dit is voldoende energie voor de elektriciteit van circa 200 vier-persoonshuishoudens. Drie bedrijven gaan hun bedrijfspand verwarmen met warmtepompen. Daarnaast zetten bedrijven in op led verlichting, slim energiemanagement en witte daken, waardoor ze minder hoeven te koelen.

Heron ook 1.575 zonnepanelen
Ook op Heron is het succesvol geweest om ondernemers goed te informeren over maatregelen rondom duurzaamheid. Op de bedrijfsdaken komen 1.575 zonnepanelen waarmee bedrijven 450.000 kwhbesparen. Dit voorziet in de energiebehoefte van nog eens 130 huishoudens. Ook kiezen hier vier bedrijven voor een warmtepompinstallatie. Hiermee zet bedrijventerrein Heron belangrijke stappen in zijn ambitie om als park in 2022 energiepositief te zijn.

Begin 2019 is een onderzoek gestart op welke wijze dit kan worden bereikt.