Eerlijk Alternatief wil mobiel scheidingsstation voor klein grof vuil

Er is vaak onvrede in de gemeente over hoe mensen met grof vuil omgaan. Sommigen zetten het ‘gewoon’ illegaal op straat, anderen klagen steen en been over de gang naar de afvalbrengstations. Dit in combinatie met een fors bedrag dat men moet betalen voor het ophalen van grof vuil aan huis is al jaren een doorn in het oog van de politieke partij Eerlijk Alternatief. Maar hun ideeën worden nu uitgewerkt.

Raadsleden Damiën van Herk en fractievoorzitter Hanneke van de Gevel hebben een nieuw plan bedacht: Een wagen die op gezette tijden in de wijk aanwezig is waar je klein afval zelf makkelijk heen kunt brengen. In andere gemeenten blijkt dit al een succes te zijn. Wethouder Marieke van Bijnen gaat dit idee verder uitzoeken, maar ook wat het zou kosten als we grof vuil gratis aan huis op kunnen laten halen door Avalex.

Grofvuil ‘gratis’

Wat bedoelt Eerlijk Alternatief nu precies met deze twee wensen op afvalgebied? De fractie van Eerlijk Alternatief pleit al jaren om grofvuil gratis op te halen. Voor niets gaat de zon op, want uiteindelijk betaald iedereen mee, maar de fractie wil wel laten berekenen wat het zou kosten als de inwoner geen 30 euro meer hoeft te betalen als het grof vuil aan huis opgehaald wordt. Daarnaast wil de fractie het mensen gemakkelijker maken om klein grof afval dicht in de buurt te kunnen brengen, zonder naar het afvalbrengstation van Avalex in Nootdorp of Delft te hoeven.

Wat doen we nog niet goed?

We gooien met zijn allen nog teveel op de verkeerde manier weg. Veel kleine huishoudelijke apparaten verdwijnen nu nog in de grijze kliko. Inwoners rijden niet speciaal voor bijvoorbeeld een waterkoker, klein klusafval en een oude koekenpan naar de milieustraat. In cijfers, er zit nog ongeveer 14 kilo grof afval per jaar, per persoon, in de restafvalbak.

Mobiel scheidingsstation

De oplossing om klein grof vuil snel kwijt te raken kan via een mobiel scheidingsstation. Dit is een grote wagen waarvan alles kan worden ingeleverd. Van hout, pannen, chemisch afval tot frituurvet. Omdat het een wagen is kan deze op verschillende data op verschillende plaatsen in de wijken gezet worden. Zo is de mobiele unit voor iedere inwoner een keertje in de buurt.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het college gaat onderzoeken hoeveel het kost en wat de opbrengsten zijn om klein grofvuil via een mobiel station weg te laten brengen én wat het kost om (groot) grofvuil ‘gratis’ aan de straat te laten ophalen. Eerlijk Alternatief laat weten aan Pijnacker-Nootdorp TV hier blij mee te zijn!