Eerste kinderburgemeester gekozen

Woensdagmiddag is in de gemeente de eerste kinderburgemeester is gekozen. De 10-jarige Lotte Breur heeft de eer om een heel schooljaar alle kinderen van de gemeente te vertegenwoordigen.

Kanidaten
11 leerlingen uit groep 7 van verschillende basisscholen uit onze gemeente waren op hun school gekozen als beste kandidaat voor kinderburgemeester en mochten woensdag door naar de volgende ronde. Burgemeester Björn Lugthart trapte de middag af met een welkomstwoord en felicitaties voor alle kandidaten voor het behalen van deze ronde. Daarna hielden alle kandidaten een presentatie waarin zij zich voorstelden en vertelden waarom ze het belangrijk vinden om kinderburgemeester te worden.

Spannende stemronde
Onder het toeziend oog van een officiële stemcommissie, gevormd door een aantal aanwezige raadsleden, mochten de 11 kandidaten daarna op elkaar stemmen. Dit gebeurde met echte stembiljetten, zoals de gemeenteraad dat ook doet als het digitaal stemmen niet werkt. Een stem op jezelf was niet mogelijk, dus moesten ze de op één na beste kandidaat kiezen. Lotte was degene die uiteindelijk de meeste stemmen kreeg en dus de titel van kinderburgemeester.

Samen verder
Burgemeester Björn Lugthart is blij met de eerste kinderburgemeester: “Het stond op mijn wensenlijstje en op die van de gemeenteraad. Het is namelijk belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen meedoen en meedenken over onderwerpen waar de gemeente mee bezig is. En we horen ook graag wat de kinderen belangrijk vinden. Deze middag zijn er al veel mooie ideeën voorbij gekomen. Lotte en ik gaan samen kijken wat mogelijk is. We maken er een leuk en leerzaam jaar van!” Ook Lotte is enthousiast: “Ik heb er heel veel zin in en ga veel veranderen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp!” Lotte wordt donderdag 16 november om 19.45 uur, voorafgaand aan de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad, officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Deze installatie is hier online te volgen.