Egels lijken dood maar houden eigenlijk winterslaap boven de grond

In de koude wintermaanden kun je soms een egel tegenkomen die eruitziet alsof hij niet meer beweegt. Maar voordat je denkt dat hij dood is, is het handig om te weten dat egels tussen november en maart vaak in winterslaap gaan.

Steeds minder plekken voor egels
Normaal gesproken graven egels een gat om veilig te slapen, tegenwoordig zijn er echter steeds minder groenzones, struiken of bosrijke gebieden en wordt het moeilijker om een veilige plek te vinden om de winter door te brengen. Daarom kunnen ze in tuinen, op straten of op stoepen belanden. Als je er een ziet, lijkt het misschien alsof hij dood is, maar waarschijnlijk ligt het dier in een diepe slaap.

Warme plek
Via Nextdoor wordt opgeroepen om de de egel op een warme plek neer te leggen als u er eentje tegenkomt. Ze slapen namelijk 5 maanden lang en een warme en veilige plek is dan van groot belang.

Belangrijk in ons ecosysteem
Egels zijn belangrijk voor de natuur. Ze eten bijvoorbeeld kevers, slakken en zelfs slangen. Ze helpen ook om muizen onder controle te houden. Ze zijn niet bang voor bijen of wespen en kunnen zelfs wespennesten vernietigen.

Egel in de tuin?
Mocht je een egel in je tuin zien, kun je een kartonnen doos met een klein gaatje gebruiken. Plaats de doos op een droge, veilige en rustige plek. Het is een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken voor deze dieren.