Gemeenten in Haaglanden werken samen aan bedrijfshuisvesting en werkgelegenheid

Donderdag 22 april stemde het bestuur van De Stichting Businesspark Haaglanden in met een uitbreiding van 4 naar 7 gemeenten. Naast Den Haag, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland zijn nu ook Delft, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg onderdeel van dit gespecialiseerde team op het gebied van locatie- advies. Zij kennen de mogelijkheden, feiten, historie en kansen van regio Haaglanden.

Doel

De gemeenten willen de regionale samenwerking versterken op het gebied van bedrijfshuisvesting. Doel is het behouden van bedrijven voor de regio en huisvesting te bieden aan nieuwe bedrijven. Daarmee wordt de werkgelegenheid in de Haagse regio gestimuleerd.

Pijnacker-Nootdorp Tv sprak met Heleen Mijdam, programmamanager bij BPH.

Kennisdeling

“Sommige bedrijventerreinen zijn toe aan herstructurering, daar kunnen bijvoorbeeld dingen verbeterd worden op het gebied van toegankelijkheid of parkeren. Dat zijn zaken waar je als gemeente niet alleen tegenaan loopt, maar dat gebeurt in meerdere gemeenten. Wat we veel doen bij Stichting Businesspark Haaglanden is kennisdeling. De ervaringen die we opdoen bij zo’n herstructurering die delen we dan ook met elkaar in onze frontoffice waar alle accountmanagers zitten. Pijnacker-Nootdorp heeft bijvoorbeeld een accountmanager bedrijfsleven die is bezig met de verkoop van een kavel op bedrijventerrein Heron”.

Werkgelegenheid in de regio behouden

“Het kan ook zijn dat ondernemer X een kavel zoekt van 3000 m2, maar dat een gemeente die niet kan plaatsen, vertelt Heleen Mijdam verder. “Dan kijken we of er een plek is binnen de regio Haaglanden waar wel die ruimte wel bestaat. Zo helpen we elkaar om een bedrijf binnen onze grenzen te houden en zo behouden we ook de werkgelegenheid in Haaglanden. Bovendien is dat vaak ook de wens van de ondernemer zelf”.

Meer vraag dan aanbod

“De ruimte is beperkt en de vraag is soms groter dan het aanbod. Wat je ook ziet is dat de provincie en de metropoolregio regelmatig onderzoek doen naar die vraag-aanbod kant, om te kijken of er toch niet ergens in de regio ruimte gevonden moet worden voor nieuwe bedrijventerreinen. Als BPH kijken we hier dan ook in mee omdat we dicht bij de markt zitten; we bemoeien ons in de goede zin van het woord dan ook met deze planvorming.”

Wat heeft momenteel extra aandacht?

“Wat we nu vaak zien is een grotere vraag op het gebied van logistiek. Veel gaat online. Er zitten grote distributiecentra net buiten de Haagse regio. Om alle spullen de stad in te krijgen zijn weer kleinere distributeurs nodig. Dit proberen we dan op de agenda te krijgen”.